Strona głównaZdrowieDieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa to taki sposób odżywiania się, który wyklucza gluten - białko znajdujące się w ziarnach, takich jak pszenica, jęczmień, żyto i pszenżyto.
bezglutenowa jest stosowana w leczeniu , choroby obejmującej zaburzenia trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu. U pacjentów z celiakią gluten powoduje zapalenie jelita cienkiego. Jedzenie diety bezglutenowej pomaga chorym kontrolować objawy i zapobiec powikłaniom.

Charakterystyka diety

Zmiana sposobu odżywiania się na dietę bezglutenową bywa trudna i potrzeba czasu, by się przystosować. Gluten bowiem znajduje się w produktach, które są powszechne na naszych stołach. Nie jest jednak prawdą, że bezglutenowe menu oznacza monotonny, niezróżnicowany sposób odżywiania się - pozwala na przygotowywanie smacznych, ciekawych posiłków, trzeba tylko stosować się do określonych reguł.

Dozwolone elementy diety:

- ziarna, nasiona, orzechy w postaci naturalnej, nieprzetworzonej
- świeże jaja
- świeże mięso, ryby i drób
- owoce i warzywa
- większość produktów mlecznych

Należy upewnić się, że produkty nie są przetworzone, zmieszane z ziarnami zawierającymi gluten, ani nie zawierają innych dodatków czy konserwantów. Częścią diety bezglutenowej mogą być także:

- gryka
- kukurydza i mąka kukurydziana
- len
- mąki bezglutenowe (ryżowa, sojowa, kukurydziana, ziemniaczana, fasolowa)
-
- amarant (szarłat)
-
- proso
-
- sorgo
- tapioka (otrzymywana z manioku)
- teff (zboże pochodzenia afrykańskiego)

Niedozwolone są wszelkie artykuły, które zawierają:

- jęczmień (słód, słód ocet słodowy aromat i są zazwyczaj wykonane z jęczmienia)
- żyto
- pszenżyto
- pszenicę

Wśród licznych produktów zawierających pszenicę są m. in.: kasza manna, , mąka graham, kasza bulgur, mąka kamut

Najpowszechniejsze produkty, których należy unikać, o ile na ich etykietkach nie ma informacji „bezglutenowe":

-
- pieczywo
- ciasta, cukierki
- płatki zbożowe
- rozmaite zupy (szczególnie te instant)
- sosy
-grzanki
- makarony
- maco
- sosy sałatkowe
- chipsy tortilla

Dieta bezglutenowa - efekty

Efektem stosowania diety bezglutenowej jest doświadczanie przez osoby z celiakią mniej intensywnych objawów i powikłań choroby. Pacjenci ci muszą ściśle przestrzegać diety bezglutenowej i pozostawać na niej do końca życia.

W niektórych poważnych przypadkach dieta bezglutenowa nie jest w stanie zatrzymać rozwoju choroby. W takich przypadkach lekarze mogą przepisać leki tłumiące działanie układu odpornościowego.

Ryzyko

Osoby stosujące dietę bezglutenową mogą mieć niski poziom niektórych witamin i składników odżywczych. Warto poradzić się dietetyka i kontrolować poziom szczególnie takich niezbędnych elementów, jak:

-
- wapń
-
- tiamina (witamina B1)
- ryboflawina (witamina B2)
- niacyna (witamina B3)
- .

Przeczytaj także


Celiaklia - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Celiakia to najpoważniejsza nietolerancja pokarmowa - określa się ją też jako chorobę trzewną. Choroba ta nie jest alergią, z której można się wyleczyć - jest bowiem wywoływana specyficzną odpowiedzią autoimmunologiczną na produkty zawierające gluten. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 18:33:50, 15-09-2015 ~gość: 46.238.249.xxx

    Przy nietolerancji glutenu w jakiś awaryjnych sytuacjach kiedy nie ma się pomysłu, lub zwyczajnie nie ma się jak go zrobić, a w zasięgu ręki nie ma bezglutenowego produktu warto mieć przy sobie saszetkę Nutramilu, nie zawiera on glutenu. Wystarczy go rozpuścić i może on zastąpić jeden posiłek.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Pola Nadziei
  • Hospicja.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy