06-12-2006
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do funkcjonowania organizmu. Jego odpowiednie stężenie zapewnia poprawne działanie systemu pokarmowego, krwionośnego oraz mechanizmów, kontrolujących nasz bilans wodny. Zjadamy go więc każdego dnia w codziennych posiłkach, często nie zastanawiając się nad jego rolą i zawartością w naszym organizmie. Dlatego właśnie, niekiedy nadmierna ilość sodu, staje się jedną z przyczyn powstawania takich schorzeń jak niewydolność nerek, nadciśnienie tętnicze czy niewydolność krążenia.
Gdy stężenie sodu przekracza 145-148 mmol/l konieczna staje się dieta niskosodowa, kontrolująca poziom tego pierwiastka w naszym organizmie. Jest to bardzo rygorystyczna dieta, dlatego stosuje się ją niezmiernie rzadko w przypadkach zaburzeń krążenia.
W diecie niskosodowej najważniejszą zasadą jest prawie całkowite zrezygnowanie z soli kuchennej, a więc ograniczenie jej do 3-4 g dziennie, jak również wyeliminowanie ze swego jadłospisu wszelkich produktów zawierających konserwanty. Należy więc unikać konserw mięsnych, szynki, solonego, suszonego i wędzonego mięsa oraz kiełbasy. Niewskazane jest też spożycie żółtych serów, kiszonych ogórków, solonych ryb, płatków kukurydzianych, kiszonej kapusty, tradycyjnego pieczywa i wszelkiego rodzaju solonych przekąsek.
Uważać należy także na wodę mineralną i wszelkiego rodzaju lekarstwa, gdyż mogą zawierać zbyt dużą ilość sodu. Dieta niskosodowa bogata jest za to w świeże warzywa, owoce i wszelkiego rodzaju zioła dodawane do posiłków aby zastąpić sól i urozmaicić smak potraw.
Nadmiar sodu zwiększa pragnienie i prowadzi do powstawania obrzęków, dlatego jednym ze sposobów kontroli ilości sodu w diecie może być codzienna obserwacja masy ciał i ciśnienia tętniczego.
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »