Strona głównaZdrowieDieta niskosodowa

Dieta niskosodowa

Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do funkcjonowania organizmu. Jego odpowiednie stężenie zapewnia poprawne działanie systemu pokarmowego, krwionośnego oraz mechanizmów, kontrolujących nasz bilans wodny. Zjadamy go więc każdego dnia w codziennych posiłkach, często nie zastanawiając się nad jego rolą i zawartością w naszym organizmie. Dlatego właśnie, niekiedy nadmierna ilość sodu, staje się jedną z przyczyn powstawania takich schorzeń jak niewydolność nerek, nadciśnienie tętnicze czy niewydolność krążenia.
Gdy stężenie sodu przekracza 145-148 mmol/l konieczna staje się dieta niskosodowa, kontrolująca poziom tego pierwiastka w naszym organizmie. Jest to bardzo rygorystyczna dieta, dlatego stosuje się ją niezmiernie rzadko w przypadkach zaburzeń krążenia.

© Carmen Steiner - Fotolia.comW diecie niskosodowej najważniejszą zasadą jest prawie całkowite zrezygnowanie z soli kuchennej, a więc ograniczenie jej do 3-4 g dziennie, jak również wyeliminowanie ze swego jadłospisu wszelkich produktów zawierających konserwanty. Należy więc unikać konserw mięsnych, szynki, solonego, suszonego i wędzonego mięsa oraz kiełbasy. Niewskazane jest też spożycie żółtych serów, kiszonych ogórków, solonych ryb, płatków kukurydzianych, kiszonej kapusty, tradycyjnego pieczywa i wszelkiego rodzaju solonych przekąsek.

Uważać należy także na wodę mineralną i wszelkiego rodzaju lekarstwa, gdyż mogą zawierać zbyt dużą ilość sodu. Dieta niskosodowa bogata jest za to w świeże warzywa, owoce i wszelkiego rodzaju zioła dodawane do posiłków aby zastąpić sól i urozmaicić smak potraw.

Nadmiar sodu zwiększa pragnienie i prowadzi do powstawania obrzęków, dlatego jednym ze sposobów kontroli ilości sodu w diecie może być codzienna obserwacja masy ciał i ciśnienia tętniczego.

Sylwia Prętkowska / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Nadciśnienie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 11:33:11, 27-02-2012 ~gość: 83.10.229.xxx

    produkt zabroniony w diecie niskosodowej
    a. kefir
    b. maslanka
    c. ser topiony
    d. ser twarogowy

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Aktywni 50+
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy