Strona głównaChorobyCo jeść przy cukrzycy?

Co jeść przy cukrzycy?

Jeśli chorujesz na cukrzycę, musisz przestrzegać zestawu reguł, by móc dobrze funkcjonować. Jedną z ważniejszych jest ta dotyczące sposobu odżywiania się. Sprawdź, co warto sobie serwować, gdy jest się diabetykiem.
Co jeść przy cukrzycy? [Fot. Daniel Vincek - Fotolia.com] jest spowodowana przez trzustkę, która nie produkuje wystarczającej dawki hormonu insuliny, co z kolei hamuje przemianę w energię. W efekcie we krwi pozostaje nadmiar glukozy, który - utrzymując się dłużej - niszczy narządy i naczynia krwionośne. Odpowiednia dieta pomaga osłabić ten mechanizm.

Przede wszystkim trzeba pamiętać, że ciasta, cukierki i inne podukty pełne cukrów prostych szybko zwiększają poziom glukozy we krwi, ponieważ docierają do krwioobiegu znacznie szybciej niż cukry złożone.

Poza tym należy unikać artykułów z zawartością określonych zbóż, ponieważ zawierają duże ilości węglowodanów. Najogólniej rzecz ujmując, trzeba unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym, czyli takich, po których zjedzeniu ilość glukozy znacznie rośnie.

Na szczęście, istnieje wiele pokarmów bogatych w witaminy, minerały i , które mogą stanowić część codziennego zdrowego planu żywieniowego. Są to m. in. nie-skrobiowe warzywa, owoce, , , artykuły pełnoziarniste.

Szczególnie polecane są: fasola, ciemnozielone warzywa liściaste, słodkie ziemniaki, jagody, , , , kwinoa, owoce morza, jaja, tofu, niskotłuszczowy jogurt, chudy biały ser.

Poza zawartością menu, trzeba też zwrócić uwagę na pory posiłków - powinny być odpowiednią częste i regularne. Co więcej, znaczenie ma także wielkość serwowanych sobie porcji - nawet jeśli sięgasz po coś powszechnie polecanego, nadmiar zawartych w posiłku składników także może zaburzyć prace organizmu i wywołać złe samopoczucie. Wreszcie, zaleca się określony sposób przyrządzania dań, najlepiej jest: piec, grillować, gotować, a jeśli chcesz coś usmażyć, najlepiej zrobić to na patelni nieprzywierającej.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • EWST.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy