27-10-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Od dawna prowadzone są badania nad wpływem kwasów omega-3 na nasz stan zdrowia i wiele z nich wskazuje, że odpowiednia dawka tych składników pomaga uchronić przed różnymi chorobami charakterystycznymi dla wieku starszego. Z drugiej strony, przedstawiono także wyniki testów, zgodnie z którymi omega-3 nie mają wielkiego znaczenia dla profilaktyki określonych chorób. Kolejne analizy wskazują, że istotną rolę może odgrywać źródło tych substancji.
Uczeni z Tufts University w Bostonie przeprowadzili trwające ponad dwie dekady badania z udziałem ponad 2,5 tysiąca ludzi w średnim wieku 74 lata. Uwagę skupili na stylu życia uczestników, w tym stosowanej przez nich diecie, a także rozpatrywali lata przeżyte bez lub problemów zdrowotnych fizycznych i psychicznych.
Okazało się, że uczestnicy którzy mieli wyższy poziom z owoców morza, odznaczali się dłuższym i zdrowszym życiem. Obliczono, że uczestnicy o najwyższym poziomie kwasów tłuszczowych omega 3 wykazywali o 18-21 procent niższe ryzyko problemów zdrowotnych związanych ze starzeniem się.
Zgodnie z zaleceniami dietetyków, ludzie dorośli powinni serwować sobie około dwie około 230 gramowe porcje ryb zamiast mięsa. Szczególnie polecane są łosoś, sardele, śledzie, sardynki, ostrygi, pstrągi i makrele.
Uczeni zmierzyli poziom kwasów omega-3 we krwi na początku badania i ponownie po upływie sześciu oraz trzynastu lat. Po uwzględnieniu czynników społecznych, ekonomicznych i związanych ze stylem życia, okazało się, że osoby o najwyższym poziomie tych kwasów pochodzących z owoców morza miały o ponad 20 proc. niższe prawdopodobieństwo niezdrowego .
Wyniki badań opublikowano w magazynie BMJ.