06-11-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Początkowe objawy cukrzycy są łagodne. Co więcej, rozwijają się stopniowo, więc łatwo je przeoczyć lub przypisać zwykłemu zmęczeniu i innym tego rodzaju dolegliwościom. W efekcie u wielu pacjentów diagnozuje się chorobę kilka lat później. Skutki zaś są bardzo niebezpieczne, bo nieleczona cukrzyca prowadzi do licznych powikłań, w tym śmierci. Zastosuj te rekomendacje, żeby uchronić się przed cukrzycą lub dobrze nią zarządzać, jeśli już się rozwinęła.
Ciągle wielu ludzi nie ma świadomości choroby. Szacuje się, że w wyniku opóźnionej diagnozy około 30 procent diabetyków doświadcza poważnych komplikacji. Eksperci radzą, jak się odżywiać, by zmniejszyć ryzyko , bądź skuteczniej z nią walczyć.
- Jedz co najmniej trzy zbilansowane posiłki dziennie.
- Wypijaj - potrzebny jest ekwiwalent około szesciu szklanek dziennie (woda znajduje się też m. in. w warzywach i owocach).
- Schudnij, jeśi masz nadwagę. Zmniejszenie masy ciała już o 5 procent poprawia problemy z .
- Jedz ryby trzy razy w tygodniu i drób częściej niż czerwone mięso.
- Staraj się serwować sobie pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Wybieraj szczególnie te produkty, na które właśnie jest sezon. Poza tym raczej sięgaj po całe owoce niż po soki.
- Ogranicz spożycie alkoholu. Jeśli już chcesz raczyć się jakimś trunkiem, wybierz lampkę .
- Ogranicz spożycie tłuszczów, zwłaszcza tych nasyconych i tłuszczów trans (tłuszcze zwierzęce, pełnotłuste produkty mleczne, czekolada, twarde margaryny, ciasta, etc.). Wybieraj produkty z zawartością tłuszczów jednonienasyconych (olej rzepakowy lub , masło orzechowe lub awokado w roli „masła").
- Pij co najmniej dwie szklanki mleka dziennie lub jedz sery i jogurty. Wybieraj nabiał o niskiej zawartości tłuszczu - ma wszystkie białka i , a nie grozi przytyciem.
- Zwiększe ilość w dziecie. Kupuj pieczywo pełnoziarniste, sięgaj po produkty owsiane i płatki pszenne. Poza tym jedz dużo warzyw i owoców, a także roślin strączkowych, ryżu brązowego i makaronu pszennego.
- Ostatnia, ale nie najmniej ważna rada - ogólnie rzecz ujmując, dieta powinna być zróżnicowana. Im większa różnorodność produktów, tym niższe ryzyko niedoboru jakiegoś składnika.
Przeczytaj także
Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »