Strona głównaChorobyAlergicy, uwaga na surowe warzywa i owoce

Alergicy, uwaga na surowe warzywa i owoce

Osoby uczulone na pyłki powinny unikać surowych owoców i warzyw. W wielu przypadkach produkty te zawierają alergeny podobne do tych charakterystycznych dla innych roślin.
Alergicy, uwaga na surowe warzywa i owoce [© dbrus - Fotolia.com] Przed jedzeniem surowych warzyw i owoców zaleca się poddanie ich krótkiemu gotowaniu lub pokropieniu sokie z cytryny, by unieszkodliwić cząsteczki mogące powodować , mówią eksperci z Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii Klinicznej w ramach kampanii informacyjnej.

- Alergia na świeże owoce i warzywa jest często związana z alergią na pyłki i nierzadko występuje u osób doświadczających alergicznego nieżytu nosa. Uczulony pacjent powinien o tej porze roku unikać jedzenia niektórych pokarmów, aby ograniczyć szereg nieprzyjemnych objawów - mówi alergolog Marina Russello e szpitala św. Anny w Como. - Pewne powszechne alergeny są strukturalnie bardzo podobne do alergenów owocowych, więc układ odpornościowy rozpoznaje je jako obce i doświadcza się z tego powodu rozmaitych objawów. Najbardziej typowym przykładem jest alergen pyłku brzozy, który jest niemal identyczny jak ten . Istnieją też profiliny, które są powszechne w owocach warzywach i innych roślinach i które powodują reakcje u osób podatnych - wyjaśnia Russello.

Niektóre objawy alergii są łagodne i szybko ustępują, obejmują np. świąd lub obrzęk błony śluzowej jamy ustnej w kontakcie z określonymi produktami, a także wysypkę. W skrajnych przypadkach natomiast są to: niedociśnienie, duszności, a także śmiertelny wstrząs anafilaktyczny. Aby się uchronić przed symptomami wywoływanymi jedzeniem surowych owoców lub warzyw, trzeba poddać je krótkiemu gotowaniu lub dodać sok z i w ten sposób unieszkodliwić alergeny.

Eksperci zaznaczają jednak, że nie zawsze tak łatwo jest uchronić się przed objawami alergii. Owoce zawierają również białka, które nie ulegają zmianie przez gotowanie lub przez trawienie w żołądku, więc wciąż mogą powodować ciężkie reakcje, w tym wstrząs anafilaktyczny, u osoby, która jest uczulona na nie.

Problem alergii jest powszechny. Z badań epidemiologicznych wynika, że alergia pokarmowa dotyczy nawet około 20 procent ogólnej populacji.

Przeczytaj także


Alergia / Alergie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, na przykład pyłki, kurz, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Choroby wywołane przez alergeny stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • EWST.pl
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy