Strona głównaChorobyAlergie krzyżowe atakują latem

Alergie krzyżowe atakują latem

Wiosna i lato to najbardziej uciążliwy czas w roku dla osób uczulonych na pyłki. Zwykle do połowy lipca w powietrzu utrzymuje się wysokie stężenie pyłków traw, do końca sierpnia intensywnie pyli też silnie uczulająca bylica. We wrześniu z kolei alergicy powinni uważać na pyłki ambrozji, które w ostatnich sezonach coraz częściej pojawiają się w naszym kraju, przenoszone przez wiatr nawet tysiące kilometrów z krajów południowej Europy.
Alergie krzyżowe atakują latem [© absolutimages - Fotolia.com] Najczęstsze alergie krzyżowe

Ale pyłki to nie wszystko! Właśnie latem silniej mogą się ujawnić alergie krzyżowe. U osób uczulonych na pyłki może pojawić się silna reakcja alergiczna na niektóre pokarmy (owoce, , owoce morza), które o tej porze roku są bardziej dostępne.

- Ponieważ istnieją różne zespoły oparte o alergię krzyżową, czyli reakcję organizmu człowieka na wspólną składową cząsteczkę, ich nasilenie zależy od napotkanych alergenów. W zespołach pyłkowo-pokarmowych będzie ono największe latem, zwłaszcza po zjedzeniu w pogodny dzień „zakazanego" (zawierającego uczulającą cząsteczkę) owocu - tłumaczy prof. Krzysztof Buczyłko, kierownik łódzkiego Centrum Alergologii.

- Osoba uczulona np. na pyłki brzozy może reagować na niektóre gatunki jabłek, , seler, kiwi, marchew itp. tylko w okresie pylenia brzozy, choć w ciągu roku pokarmy te spożywa bez żadnych negatywnych konsekwencji. Najczęściej jednak objawy po ich spożyciu występują całorocznie - dodaje dr Teresa Małaczyńska, ordynator oddziału alergologii i chorób płuc gdańskiego Szpitala Dziecięcego „Polanki".

Najczęściej uczulającymi wziewnymi w Polsce są pyłki brzozy, bylicy i traw oraz roztocze kurzu domowego. Jakie krzyżowe mogą się z nimi wiązać?

NAJCZĘŚCIEJ WYSTĘPUJĄCE W POLSCE ALERGENY REAGUJĄCE KRZYŻOWO
Jeśli jesteś uczulony na:
Powinieneś wyeliminować z diety:
Pyłki traw / zbóż
- ziemniaki, pomidory, seler, groch
- kiwi, melony
- orzeszki ziemne
- mąkę (pszenną i żytnią)
Pyłek brzozy
- marchew, seler, pomidory
- jabłka, gruszki
- kiwi, morele, brzoskwinie
- orzechy, curry
Pyłek bylicy- marchew, seler
- anyż, curry, rumianek
Roztocze
- owoce morza (krewetki, kraby, homary)
 
Strony : 1 2

Zobacz także

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • EWST.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X