26-04-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Problemy z alergią nie dotyczą jedynie zwiększonego poziomu pyłków, ale mogą mieć też związek z tym, co jemy. Wielu ludzi doświadcza zespołu alergii jamy ustnej, czyli reakcji alergicznych na żywność, które szczególnie oddziałują na usta, język i gardło.
Wiele żywieniowych wywołuje takie objawy, jak obrzęk i swędzenie ust, jamy ustnej, języka i gardła. Symptomy pojawiają się najczęściej tuż po spożyciu owoców lub warzyw, szczególnie surowych. Czasami taka alergia wywołuje nudności i wymioty, wysypka i objawy . Najczęściej reakcje alergiczne są spowodowane przez: czereśnie, nektarynki, , śliwki, morele, , gruszki, mango, , figi, awokado, truskawki, maliny, kiwi, melony, pomarańcze, seler, marchew, pietruszkę, kolendrę, kminek, koper, pomidory, , paprykę, dynię, cukinię, ogórki, sałatę, karczochy, groch, orzechy laskowe, migdały, orzeszki ziemne, soję, ciecierzycę, słonecznik.
Jeśli chodzi o diagnozę, można ją postawić na podstawie doświadczanych objawów w powiązaniu z produktami, które je wywołują. W niektórych przypadkach konieczna może być dieta bez określonych składników. Wykonywane są też badania krwi pozwalające na ustalenie obecności specyficznych przeciwciał pojawiających się w efekcie zjedzenia określonych produktów.
Najprostszym sposobem na alergię pokarmową jest po prostu unikanie produktów, które zidentyfikwoano jako skutkujące przykrymi objawami. W niektórych przypadkach, szczególnie, gdy sprawa dotyczy jednej określonej substancji, istnieje możliwość osłabienia wrażliwości na związek wywołujący problemy np. poprzez immunoterapię. Objawy alergii można też osłabić dzięki odpowiedniemu przyrządzaniu posiłków, np. gotowane potrawy nie wywołują tak silnych reakcji. Nierzadko wystarczy po prostu dokładne umycie warzyw i owoców i jednominutowe podgrzanie ich w kuchence mikrofalowej, często też obranie ze skóry jest skutecznym sposobem na zmniejszenie ewentualnych nieprzyjemnych objawów.
Na alergie pokarmowe cierpi około 17 milionów Europejczyków. W ostatnich dekadach ch liczba się zwieksza. Jak uważają eksperci, dzieje się tak najprawdopodobniej z powodu zmiany sposobu odżywiania się, stylu życia oraz większe narażenie na zanieczyszczenia. Kobiety są bardziej podatne na alergia przyczyną tego może być estrogen, który zwiększa podatność na choroby wpływające na układ odpornościowy.
Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, na przykład pyłki, kurz, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Choroby wywołane przez alergeny stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza. czytaj dalej »