24-04-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Picie alkoholu i jedzenie przetworzonego mięsa, takiego jak to w parówkach czy kiełbasie, sprzyja rozwojowi nowotworu żołądka.
Badacze z Imperial College London przeanalizowali 89 badań z całego świecie, które obejmuje blisko 77 tysiecy przypadków . Okazało się, że na ten rodzaj nowotworu bardziej narażone są osoby chętnie sięgające po alkohol oraz .
Jak wynika z przedstawionego raportu, trzy lub więcej drinki dziennie zwiększają ryzyko raka żołądka. Poza tym codzinne jedzenie ponad 50 gramów przetworzonego mięsa powoduje wzrost zachorowania na ten nowotwór o 18 procent. Wreszcie, chorobie sprzyja nadwaga i otyłość (nierzadko związane z jedzenie znacznych ilości przetworznego mięsa, takiego jak to w hot-dogach czy hamburgerach). W takim wypadku każdy wzrost o pięć jednostek wskaźnika masy ciała oznacza o 23 procent wyższe prawdopodobieństwo wspomnianego raka.
Rak żołądka dwukrotnie częściej rozwija się u mężczyzn. Co więcej, bardziej narażone na chorobę są osoby starsze.
Wzięto pod uwagę dwa typy raka żołądka - nowotworom górnej części tego narządu (rozwijającym się bliżej przełyku) oraz dolnych partii żołądka. Nadwaga i otyłość wydają się zwiększać ryzyko raka górnego żołądka, prawdopodobnie dlatego, że nadmierna waga często powoduje kwasu, który podrażnia błonę śluzową żołądka i przełyk. Może być również tak, że nadmiar tłuszczu zwiększa ryzyko zachorowania na raka, ponieważ sprzyja uwalnianiu do krwioobiegu hormonów, takich jak , czynniki wzrostu i innych substancji zapalnych.
Jeśli zaś chodzi o i przetworzone mięso, są one przede wszystkim związane z większym ryzykiem raka dolnej części żołądka.
Eksperci przypominają, że zaleca się, aby kobiety nie wypijały więcej niż jeden drink dziennie, a mężczyźni - więcej niż dwa drinki. Rekomenduje się także ograniczanie znaczne przetworzonych produktów mięsnych.