17-06-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Awokado jest szeroko polecane jako składnik zdrowej diety, bo zawiera „dobry" tłuszcz i wiele innych pożytecznych składników odżywczych. Badacze sądzą, że może być również pomocne w walce z określonym rodzajem rakiem.
Jak wynika z testów przeprowadzonych w Centre for Commercialization of Regenerative Medicine w Toronto, dobre tłuszcze w mogą zwalczać (łac. myelosis leukaemica acuta, ang. acute myeloid leukemia, AML), rzadką, ale śmiertelną postać choroby.
AML jest spowodowana „nowotworowym rozrostem w szpiku wczesnych komórek prekursorowych krwi" (wikipedia). Tłuszcze z awokado są w stanie zwalczać komórki macierzyste białaczki, które są źródłem tej choroby, tymczasem, jeśli chodzi o dostępne leki, niewiele z nich może dać taki sam efekt.
W przypadku 90 procent pacjentów z AML w wieku powyżej 65 lat śmierć następuje w ciągu 5lat. Naukowcy mają nadzieję na poprawę tych statystyk opracowując lek pochodzący z awokado. Sądzą, że wydłużą lata życia pacjentów i poprawia jakość tych dodatkowych lat.
- Komórki macierzyste napędzają chorobę - mówi profesor Paul Spagnuolo z Uniwersytetu Waterloo. - Komórki te są w dużej mierze odpowiedzialne za rozwój choroby i stanowią powód, dla którego tak wielu chorych doświadcza nawrotu białaczki. Wykonaliśmy wiele testów, żeby ustalić, jak ten nowy lek działa na poziomie molekularnym i potwierdziliśmy, że selektywnie celuje w komórki macierzyste pozostawiając zdrowe komórki w nienaruszonym stanie - dodaje prof. Spagnuolo.
U zdrowych osób komórki macierzyste w szpiku kostnym ulegają podziałom i wzrastają tworząc w pełni rozwinięte dojrzałe krwinki czerwone, płytki krwi i krwinki białe. Jednakże u pacjentów z AML tak się nie dzieje, zamiast tego powstaje wiele nieprawidłowych komórek białaczki.
Uczeni z Kanady stwierdzili, że cząsteczka tłuszczu z awokado, zwana awokatyną B, jest w stanie powstrzymać opisywany proces - wpływa na komórki macierzyste tak, by mogły rozwijać się zdrowe komórki krwi.