31-08-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Picie niewielkiej ilości białka serwatkowego przed posiłkami pomaga diabetykom kontrolować poziom cukru we krwi.
W ramach testów osoby z wypijały przed posiłkami napój z zawartością białka serwatkowego. Monitorowano ich zdrowie przez tydzień, kiedy prowadzili normalne codzienne życie. Przez kolejny tydzień zaś ci sami ludzie otrzymywali napój bez białka, by móc ocenić efekty produktu.
Jak się okazało, poziom glukozy był znacznie lepiej kontrolowany w czasie przyjmowania suplementu serwatkowego przed posiłkami. Dzięki temu napojowi ilość we krwi była na normalnym poziomie średnio przez dwie godziny dziennie dłużej w porównaniu do okresu, w którym pito napój bez białka. Co więcej, dzienny poziom glukozy we krwi był o 0,6 mmol/L niższy w porównaniu z tym, gdy otrzymywano suplement bez białka.
- Sądzimy, że białko serwatkowe działa na dwa sposoby, po pierwsze, spowalnia szybkość przemieszczania się pokarmu przez układ pokarmowy, a po drugie, stymuluje wydzielanie szeregu ważnych hormonów, które zapobiegają tak wysokiemu wzrostowi poziomu cukru we krwi - wyjaśnia dr Daniel West z Uniwersytetu w Newcastle.
- Ponieważ na całym świecie rośnie liczba chorujących na cukrzycę, badanie potencjału alternatyw dla leków, takich jak suplementy diety, zyskuje na znaczeniu - wyjaśnia dr West.
Uczestnicy przyjmowali suplement z 15 gramami na 10 minut przed śniadaniem, obiadem i kolacją przez siedem dni, a równocześnie stosowali przepisane im .
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »