18-02-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Otyłość i zespół metaboliczny często sobie towarzyszą. Dlatego właśnie schudnięcie sprzyja zdrowiu. Najlepiej i najłatwiej zaś dokonać tego dzięki dostarczaniu sobie odpowiedniej ilości błonnika.
Nie trzeba opracowywać skomplikowanej diety, by uzyskać dobre . Wystarczy zadbać o to, by w jadłospisie znalazły się produkty bogate w .
Badanie przeprowadzone przez uczonych Szkoły Medycznej Uniwersytetu w Massachusetts objęło 240 otyłych osób z . Część z nich codziennie dostarczała sobie co najmniej 30 gramów błonnika. Innym podawano dietę zalecaną przez American Heart Asociation, która przewiduje zwiększone spożycie owoców i warzyw, a także produktów pełnoziarnistych, chudego białka i , a jednocześnie zmniejszoną konsumpcję cukru, soli, alkoholu i produktów z tłuszczami nasyconymi oraz tłuszczami trans.
Po roku okazało się, że obie diety są skuteczne w zakresie utraty na wadze; ci, którzy dostarczali sobie wspomnianej ilości błonnika, stracili średnio 2 kg, a osoby na diecie rekomendowanej przez AHA - przeciętnie 2,7 kg. Zaletą jest jednak również to, że w obydwu przypadkach poprawie uległo ciśnienie, jak również zmniejszyła się oporność na insulinę.
- Wybraliśmy błonnik pokarmowy, ponieważ wywiera korzystny wpływ w różnych aspektach zespołu metabolicznego - mówi Yunsheng Ma, jeden z autorów badania. W istocie wysokie spożycie błonnika jest również jedną z cech zalecanej przez American Heart Association. Dieta z dobrą zawartością błonnika ma tę przewagę, że łatwo ją stosować bez specjalnego wysiłku. Bogate w błonnik są m. in.: owoce, warzywa, , produkty pełnoziarniste, orzechy i nasiona.
Wyniki badań opublikowano w Annals of Internal Medicine
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »