29-08-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedzenie większej ilości brokułów może spowolnić, a nawet zapobiec stanom zapalnym kości i stawów, mówią brytyjscy naukowcy.
Dotychczas uczeni odkryli różne prozdrowotne korzyści z jedzenia , warzyw krzyżowych pełnych witamin A , B, K , C, a także takich składników, jak , i ; zapalenie stawów może być jedną z chorób, której da się dzięki nim zapobiec lub osłabić.
Poza brokułami - brukselka, kalafior, kapusta, brokuły zawierają związki siarki, które mogą odfiltrować rakotwórcze substancje wpływające na wzrost guza. To jednak nie wszystko. Okazuje się, że wspomniane substancje mogą również zwalczać stan zapalny, który jest u podstaw choroby zwyrodnieniowej stawów, bardzo bolesnej dolegliwości, w której chrząstki - zazwyczaj chroniące stawy - zaczynają ścierać się pod wpływem czynników zapalnych.
Naukowcy odkryli, że myszy, które karmiono dietą bogatą w sulfofran (związek znajdujący się w brokułach), miały znacznie mniej uszkodzeń chrząstki i łagodniejsze objawy w porównaniu z pozostałymi gryzoniami. W kolejnym etapie badań, tym razem z udziałem ludzi, okazało się, że i u nich sulforafan była równie skuteczny w ochronie komórek chrząstek przed uszkodzeniami.