Strona głównaChorobyCeliakia naraża na przedwczesną śmierć

Celiakia naraża na przedwczesną śmierć

Choć w ostatnich latach zwiększyła się świadomość na temat celiakii i dostęp do żywności bezglutenowej jest lepszy, pacjenci z tą chorobą ciągle mają wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci, mówią medycy z Karolinska Institutet w Szwecji i Columbia University w USA.
Celiakia naraża na przedwczesną śmierć [fot. Luisella Planeta Leoni from Pixabay] jest powiązana ze zwiększonym ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia, raka i chorób układu oddechowego.
Wcześniej odkryto niewielkie, ale utrzymujące się zwiększone ryzyko przedwczesnej śmierci u pacjentów z celiakią. Jednak w ostatnich latach zdiagnozowano więcej osób z łagodniejszą formą choroby, a żywność bezglutenowa jest szeroko dostępna. Dlatego uznano, że teraz choroba nie powinna wiązać się z zagrożeniem wcześniejszym zgonem.

Kiedy porównano dane 50 tysięcy pacjentów z celiakią z informacjami medycznymi grupy kontrolnej, odkryto, że ogólny poziom ryzyka śmierci w danym okresie jest wyższy o 21 procent u osób z celiakią. Względny wzrost prawdopodobieństwa zgonu dotyczył wszystkich grup wiekowych, a największy był w grupie 18 - 39 lat.
Wiedzieliśmy, że celiakia może powodować wiele długotrwałych powikłań, które z kolei mogą wpływać na oczekiwaną długość życia, ale to badanie dotyczy ludzi w różnym wieku, w czasie, gdy świadomość celiakii i dostęp do jest szeroko rozpowszechniony - mówi Benjamin Lebwohl z Columbia University - Mimo to odkryliśmy, że celiakia ma długofalowe konsekwencje - dodaje Lebwohl.
Osoby z celiakią były narażone na zwiększone ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia, raka i chorób układu oddechowego. W porównaniu z grupą kontrolną, ogólne ryzyko śmierci było największe w pierwszym roku po rozpoznaniu choroby, ale wzrost tego prawdopodobieństwa utrzymywał się ponad 10 lat po diagnozie. Zwiększone ryzyko występowało również u pacjentów zdiagnozowanych w ostatnich latach (2010-2017).

- Celiakia charakteryzuje się , który jest ogólnie szkodliwy dla zdrowia. Dlatego nie dziwię się, że stwierdziliśmy zwiększoną śmiertelność z wielu przyczyn zgonów u pacjentów z tą chorobą - mówi Jonas F. Ludvigsson z Karolinska Institutet.
Fakt, że względne ryzyko było najwyższe w pierwszym roku obserwacji, może mieć kilka przyczyn. - Zapalenie jelit jest często najbardziej nasilone w okresie diagnozy i zanim dieta bezglutenowa spowoduje gojenie się błony śluzowej. Innym możliwym wyjaśnieniem jest to, że diagnozę można było postawić u pacjentów, którzy byli bardzo chorzy z innych przyczyn - wskazuje Ludvigsson.

Pod uwagę wzięto też status społeczno-ekonomiczny i choroby współistniejące, ale zwiększone ryzyko śmierci pacjentów z celiakią pozostało.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Celiaklia - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Celiakia to najpoważniejsza nietolerancja pokarmowa - określa się ją też jako chorobę trzewną. Choroba ta nie jest alergią, z której można się wyleczyć - jest bowiem wywoływana specyficzną odpowiedzią autoimmunologiczną na produkty zawierające gluten. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Umierać po ludzku
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy