Strona głównaChorobyChcesz uniknąć raka? Ogranicz smażone potrawy

Chcesz uniknąć raka? Ogranicz smażone potrawy

Ograniczenie jedzenia niektórych rodzajów produktów smażonych może pomóc obniżyć ilość akrylamidu, związku uznawanego za rakotwórczy.
Chcesz uniknąć raka? Ogranicz smażone potrawy [© ia_64 - Fotolia.com] Akrylamid może tworzyć się w niektórych produktach, np. w ziemniakach, zbożu, pieczywie, suszonych owocach oraz kawie, gdy są poddane określonej obróbce termicznej, np. i pieczeniu.

Odkryto, że wysokie poziomy akryloamidu powodują raka u zwierząt. Naukowcy uważają więc, że znaczna ilość substancji w może powodować nowotwór także u ludzi.

Akrylamid został uznany przez International Agency for Research on Cancer (IARC) za związek o potencjalnym działaniu rakotwórczym. Sam w sobie cechuje się dość niską reaktywnością wobec DNA, ale glicyamid, tj. jego metabolit okazuje się bardzo toksyczny.

Ogólnie rzecz biorąc substancja częściej gromadzi się przy dłuższym gotowaniu lub obróbce w wyższej temperaturze. Odnotowano jednak, że akrylamid nie tworzy się przy gotowaniu w wodzie lub na parze.

Jak uważają eksperci z nagromadzeniem opisywanego związku szczególnie wiąże się wyższe ryzyko rozwoju , oraz .

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • eGospodarka.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy