Strona głównaChorobyChirurgiczne leczenie otyłości: kaprys czy konieczność?

Chirurgiczne leczenie otyłości: kaprys czy konieczność?

Otyłość to jedna z najbardziej powszechnych chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Zatrważająco szybko rośnie liczba osób z nadwagą oraz ludzi otyłych. Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, w ciągu ostatnich dwóch dziesięcioleci częstość występowania otyłości potroiła się. Każdego roku przybywa osób otyłych, także dzieci i młodzieży. Problem z nadmiarem tkanki tłuszczowej dotyka również sporej części Polaków. Niestety nie zawsze z otyłością da się walczyć dietą i aktywnością fizyczną. Coraz częściej sposobem na wygraną z chorobą jest operacja bariatryczna.
Chirurgiczne leczenie otyłości: kaprys czy konieczność? [©  Carsten Kattau - Fotolia.com] O tym, na czym polega tego typu zabieg i kto powinien się na niego zdecydować, mówi dr n. med. Wiesław Pesta z Żagiel Med w Lublinie.

Otyłość i nadwaga zmorą naszego społeczeństwa

to problem, który dotyczy wielu ludzi na całym świecie. Winne są temu zmiany stylu życia, w tym głównie ograniczenie aktywności fizycznej i spożywanie nieregularnych posiłków oraz zbyt dużej ilości wysokokalorycznych produktów.

– Mówiąc prościej, wielu z nas za dużo je, jednocześnie za mało się ruszając. Osoby mające skłonność do tycia powinny więc zwracać szczególną uwagę na to, co i ile jedzą, i równolegle zadbać o minimum aktywności ruchowej – zauważa dr Wiesław Pesta. Jednocześnie podkreśla, że w niektórych przypadkach otyłość może być związana także z różnego rodzaju schorzeniami. – Leczenie niedoczynności tarczycy czy zaburzeń hormonalnych na pewno pomoże utrzymać stosowną masę ciała – dodaje.

Problem rodzi problem

Niestety w dalszym ciągu nie wszyscy są świadomi konsekwencji, jakie niesie ze sobą zbyt duża masa ciała. Cukrzyca, miażdżyca, udary mózgu czy choćby zawał serca – każda z tych chorób jest wypadkową nadmiaru tkanki tłuszczowej. Co zatrważające, coraz częściej te choroby dotyczą także otyłych nastolatków!

– Ale nie tylko o zdrowie fizyczne tu chodzi. Z punktu psychologicznego i socjologicznego otyłość i bardzo często prowadzą do wykluczenia z życia społecznego. Często tacy ludzie sami rezygnują z kontaktów z innymi. Czują się źle, bo wyglądają źle. Łatwo wpadają też w stany depresyjne wynikające z pogarszającej się systematycznie jakości życia – mówi dr Pesta.

Kiedy dieta nie pomaga

– Każda dieta kierunkowa jest dietą niefizjologiczną i nie da oczekiwanych rezultatów osobom z otyłością III stopnia (olbrzymią). Skuteczność leczenia zachowawczego otyłości olbrzymiej ocenia się obecnie na 1-8%. Za skuteczne uważamy takie postępowanie, które zbliży chorego do należnej masy ciała i ją utrzyma bez efektu jojo. Skuteczność leczenia chirurgicznego ocenia się natomiast na poziomie 85-90% w zależności od rodzaju wykonanej operacji – mówi dr Pesta.

W wykonywane są obecnie trzy typy zabiegów operacyjnych: restrykcyjny, wyłączający i połączenie obu - restrykcyjno-wyłączający. Przez wiele lat zabiegiem najczęściej wykonywanym z grupy restrykcyjnych była pionowa plastyka żołądka, a następnie opasanie przepaską regulowaną. Obecnie zdecydowanie odchodzi się na świecie i w polskich ośrodkach od tych operacji ze względu na ich małą skuteczność oraz możliwe odległe następstwa.

– Przepaskę regulowaną polecamy jedynie u tych chorych, u których z założenia planujemy dwuetapowe postępowanie chirurgiczne. Operacją obecnie najczęściej wykonywaną jest laparoskopowa rękawowa resekcja żołądka, czyli sleeve-gastrektomia. Oprócz efektu restrykcyjnego (zmniejszającego objętość żołądka) ma ona w sobie mechanizm neuroendokrynny związany ze zmniejszeniem po operacji produkcji greliny, którą uważamy za hormon głodu i która uczestniczy w skomplikowanych mechanizmach oddziałujących na ośrodek łaknienia w korze mózgu oraz powoduje spadek masy ciała i ustępowanie schorzeń współistniejących takich jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze czy dyslipidemie – mówi dr Pesta i dodaje, że w tych mechanizmach uczestniczą także inkretyny i polipeptyd YY.

Z kolei przykładem operacji restrykcyjno-wyłączającej jest tzw. gastric-by-pass.

– Jest to operacja polegająca na wytworzeniu tuż pod przełykiem niewielkiego zbiornika z górnej części żołądka i zespoleniu go z odciętym jelitem cienkim ok. 150 cm od jego początku, a następnie zespoleniem jelitowo-jelitowym. W ten sposób wyłączamy z wchłaniania produktów pokarmowych 1,5 m jelita cienkiego – tłumaczy dr Pesta. Efekt powrotu do należnej masy ciała oraz ustępowania schorzeń współistniejących jest, wydaje się, najlepszy spośród operacji bariatrycznych, choć bardziej skomplikowany od sleeve-gastrektomii i wymagający też suplementacji witaminowej.

Coraz częściej znajduje swoje miejsce także tzw. mini gastric-by-pass.

– Zaletą tej operacji jest tylko jedno zespolenie żołądkowo-jelitowe, a efekt podobny – opisuje dr Pesta.

Bardzo rzadko wykonuje się inne operacje, np. wyłączenie żółciowo-trzustkowe (operacja wyłączająca), które dedykuje się chorym monstrualnie otyłym, najczęściej w Stanach Zjednoczonych.

Kwalifikacja na zabieg

Nie ma ustalonych granic wiekowych dla osób, które chciałyby poddać się operacji . Zazwyczaj jednak chirurdzy proponują takie rozwiązania osobom w wieku 18-60 lat, chociaż granica górna może być płynna i jest bardzo indywidualna.

– Najważniejszym kryterium w tym przypadku jest wskaźnik masy ciała (BMI), chociaż też nie jest to parametr doskonały – mówi dr Pesta. Kiedy mamy do czynienia z otyłością III stopnia ( BMI powyżej 40kg/m2), sytuacja jest na tyle poważna, że operacja bariatryczna staje się koniecznością wobec braku efektów postępowania zachowawczego. W przypadku otyłości II stopnia (BMI na poziomie 35 - 39,9) również rekomendowany jest zabieg, szczególnie jeśli dodatkowo pacjentowi towarzyszy nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, czy zaburzenia gospodarki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, że kwalifikacja pacjentów do leczenia operacyjnego powinna dotyczyć tych chorych, u których zawiodły dotychczasowe sposoby odchudzania – podkreśla dr Pesta.

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy