22-10-2006
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ludzie jedzący dużo pieczywa, są bardziej narażeni na wystąpienie nowotworu nerek. Ryzyko takie zwiększa także jedzenie makaronu i ryżu, zmniejsza zaś dieta oparta na warzywach i białym mięsie - wynika z badań włoskich naukowców.
Podczas przeprowadzonego z udziałem 2300 osób badania, lekarze z Instytutu Badań Farmakologicznych w Mediolanie sprawdzili historię choroby, powiązania rodzinne i sposób odżywniania 767 pacjentów z nowotworem nerki i porównali je z podobnymi danymi pozostałych, zdrowych uczestnikó eksperymentu.
Jedną z odkrytych prawidłowości było spożywanie przez osoby chore większej ilości chleba. W nieco mnieszym stopniu zachorowania były skorelowane z kuchnią bogatą w ryż i makarony. Odkryto także, że osoby jedzące drób, mięso i warzywa, z mniejszym udziałem produktów mącznych, mają zdecydowanie mniejsze tendencje do zachorowania na raka nerek.
Nie zanotowano znaczącego wpływu innych produktów żywnościowych takich jak kawa, herbata, jajka, ziemniaki, owoce, ser czy czerwone mięso.
Opublikowane w International Journal of Cancer wyniki badań wskazują, że jednym z czynników wpływających na rozwój nowotworu nerek może być wysoki indeks glikemiczny wysokoprzetworzonych produktów mącznych. To pierwszy wynik skazujący na szkodliwość tak powszechnie spożywanych produktów jak pieczywo czy ryż. Lekarze uspokajają i podkreślają, że aby potwierdzić te rewelacje należy przeprowadzić jeszcze wiele badań.