22-12-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dieta bogata w przetworzone mięso może intensyfikować objawy astmy oraz POChP.
Jak wynika z badań, jedzenie czterech lub więcej porcji w tygodniu może nasilać objawy , np. świszczący oddech.
Siedmioletnie badanie z udziałem niemal tysiąca osób dowiodło, że serwowanie sobie kiełbasy, szynki czy kabanosów co najmniej cztery razy w tygodniu pogorsza symptomy astmy i . Pytani o przyczyny, uczeni odpowiadają, że odpowiedzialne za to mogą być związki zwane azotynami, które są używane do konserwowania mięsa - mogą one wiązać się z rozwojem w drogach oddechowych. Być może również powodem jest tu wyższe - osoby jedzące większe ilości przetworzonych produktów (w tym mięsa), częściej mają nadwagę lub otyłość, a one przekładają się na problemy z oddechaniem.
Opisywane testy potwierdziły wcześniejsze ustalenia, zgodnie z którymi dieta bogata w mięso sprzyja zaburzeniom oddychania. Wyniki pozostały w mocy także po uwzględnieniu innych czynników mogących mieć wpływ na problemy oddechowe, takich jak: wiek, palenie papierosów, poziom aktywności fizycznej, płeć.
Badania pzreprowadzili głównie uczeni z Institut national de la santé et de la recherche médicale (INSERM) i Clinique Universitaire de Pneumologie we Francji, a wyniku opublikowano w magazynie Thorax.
Według danych WHO, na całym świecie na atsmę choruje 235 milionów ludzi. Jest ona najczęstszą chorobą niezakaźną wśród dzieci.