02-07-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeśli masz cukrzycę, jednym z pierwszy zaleceń od lekarza z pewnością były zmiany w sposobie odżywiania się - przy tej chorobie takie aspekty stylu życia, jak poziom aktywności fizycznej oraz dieta, mają kluczowe znaczenie.
nie musi ograniczać dotychczasowego sposobu życia, choć wiąże się z pewnymi niedogodnościami, jeśli jest w zaawansowanym stadium. W wielu przypadkach jednak zażywanie leków i zadbanie o siebie, tj. sięganie po zdrowe produkty i regularne ćwiczenie, pozwala prowadzić normalne życie i trzymać chorobę „w ryzach",tj. łagodzić jej skutki i zapobiec powikłaniom, np. w postaci problemów z nerkami czy .
Z badań wynika też, że stan przedcukrzycowy i niektóre początkowe formy cukrzycy mogę być nawet powstrzymane jedynie dzięki zdrowemu trybowi stylu życia, bez stosowania farmaceutyków. Warto więc zadbać o codzienne menu, bo jeśli jest dobrze skonstruowane, trudno przecenić jego korzyści dla diabetyków i ludzi zagrożonych chorobą.
Co jeśćDo najpowszechniej polecanych diabetykom produktów (m. in. przez Diabetes UK oraz American Diabetes Association):
- roślin strączkowych (fasola, soczewica, groch, soja),
- ciemnozielone warzywa liściaste,
- ,
- poza wspomnianymi, takie owoce jak: maliny, , porzeczki, jabłka,
- słodkie ziemniaki, dynia, kalafior, marchew
- (łosoś, makrela i inne tłuste ryby) i inne produkty zawierające kwasy tłuszczowe Omega,
- produkty pełnoziarniste,
- nabiał niskotłuszczowy (mleko, , sery w wersjach light),
- niskokaloryczne napoje (najlepsza do picia jest woda),
- różnego rodzaju
- chude mięso, np. drób
- jaja (z umiarem, szczególnie wobec składników żółtka)
Czego unikać- nadmiaru soli (poleca się, by dzienna dawka sodu nie przekroczy 2,300 mg)
- wszelkich bardzo tłustych potraw
- słodyczy i innych produktów pełnych cukru (dokładniej - cukrów prostych)
- produktów z zawartością tłuszczów trans (np. niezdrowych przekąsek, takich jak chipsy)
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »