Strona głównaChorobyCo jeść, by osłabić objawy łuszczycy

Co jeść, by osłabić objawy łuszczycy

Łuszczyca to choroba objawiająca się widocznymi, krępującymi zmianami na skórze. Łuszczyca jest niezakaźna i autoimmunologiczna, tj. stanowi efekt nadaktywności układu odpornościowego, który przyspiesza cykl produkcji komórek skóry. Poza profesjonalnym leczeniem, pomocna jest też określona dieta.
Co jeść, by osłabić objawy łuszczycy [Omega-3, © bit24 - Fotolia.com] Na całym świecie nałuszczycę choruje 180 milionów ludzi, a więc zmaga się z nią aż 3 procent populacji. to jedno z najpowszechniejszych schorzeń skóry, które ma wpływ nie tylko na wygląd chorego, ale także na pozostałe przejawy jego codziennej aktywności.

Dotychczas nieopracowano metody w pełni skutecznego leczenia choroby. Niemniej, przy zastosowaniu odpowiedniej terapii, można tę chorobę kontrolować, ograniczając jej objawy.

Pacjenci powinni pamiętać, że symptomy choroby mogą być osłabione dzięki odpowiedniej diecie. Oto, co należy jeść, by skuteczniej ograniczać objawy :

Produkty z kwasami omega-3. Tego rodzaju tłuszcze nam służą. Są m. in. pomocne w ochronie zdrowia układu krążenia i zmniejszaniu stanów zapalnych oraz w poprawie funkcjonowania układu odpornościowego. Świetnymi źródłami kwasów omega-3 są: orzechy, frutti di mare oraz tłuste , takie jak: łosoś, makrela, sardynki i tuńczyk.

Mięso. Z badań wynika, że niektórzy pacjenci z łuszczycą doswiadczają osłabienia objawów po ograncizeniu spożycia czerwonego mięsa. Poleca się więc szczególnie białe mięso, tj. np. kurczak lub indyk, jeśli zaś chodzi o mięso czerwone, lepsze są jego chudsze rodzaje, np. polędwica.

Owoce i warzywa. To bogate źródła przeciwutleniaczy, które mają właściwości przeciwzapalne. Szczególnie poleca się: marchew, dynię, szpinak, kapustę, brokuły, borówki, mango, truskawki, figi, awokado i orzechy. Jednocześnie warto ograniczyć w diecie ilość: , , papryki i bakłażanów, bo znajdują się w nich niewielkie ilości substancji toksycznych, które mogą nasilić symptomy łuszczycy.

Czosnek. Jest stosowany w kuchni od tysięcy lat ze względu na swoje naturalne właściwości antybiotyczne. Może się też okazać użyteczny w przypadku pacjentów z łuszczycą - jest inhibitorem lipoksygenazy, co oznacza, że może pomóc w zatrzymaniu aktywności enzymów odpowiedzialnych za stan zapalny.

Trzeba unikać smażonych potraw i cukru. Ich nadmiar prowadzi do zwiększenia stanu zapalnego, który intensyfikuje symptomy choroby. Nie poleca się także poduktów z zawartością glutenu - niektórzy pacjenci z łuszcycą deklarują osłabienie ataków choroby.

Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 09:59:55, 08-02-2017 ~gość: 89.65.106.xxx

    Zgodzę się z tym, że dieta jest ważna podczas leczenia łuszczycy, ale nie jest też najważniejsza. Jej zmiana nie sprawi, że objawy znikną. Ja, stosuję dodatkowo dermokosmetyki "dr. Michaels", które nie zawierają sterydów, przez co są w pełni bezpieczne. Łącząc odpowiednią dietę z dobrymi preparatami można osiągnąć naprawdę fajne efekty.
    ... zobacz więcej

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Umierać po ludzku
  • eGospodarka.pl
  • EWST.pl
  • Oferty pracy