14-03-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeśli chorujesz na cukrzycę, musisz przestrzegać zestawu reguł, by móc dobrze funkcjonować. Jedną z ważniejszych jest ta dotyczące sposobu odżywiania się. Sprawdź, co warto sobie serwować, gdy jest się diabetykiem.
jest spowodowana przez trzustkę, która nie produkuje wystarczającej dawki hormonu insuliny, co z kolei hamuje przemianę w energię. W efekcie we krwi pozostaje nadmiar glukozy, który - utrzymując się dłużej - niszczy narządy i naczynia krwionośne. Odpowiednia dieta pomaga osłabić ten mechanizm.
Przede wszystkim trzeba pamiętać, że ciasta, cukierki i inne podukty pełne cukrów prostych szybko zwiększają poziom glukozy we krwi, ponieważ docierają do krwioobiegu znacznie szybciej niż cukry złożone.
Poza tym należy unikać artykułów z zawartością określonych zbóż, ponieważ zawierają duże ilości węglowodanów. Najogólniej rzecz ujmując, trzeba unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym, czyli takich, po których zjedzeniu ilość glukozy znacznie rośnie.
Na szczęście, istnieje wiele pokarmów bogatych w witaminy, minerały i , które mogą stanowić część codziennego zdrowego planu żywieniowego. Są to m. in. nie-skrobiowe warzywa, owoce, , , artykuły pełnoziarniste.
Szczególnie polecane są: fasola, ciemnozielone warzywa liściaste, słodkie ziemniaki, jagody, , , , kwinoa, owoce morza, jaja, tofu, niskotłuszczowy jogurt, chudy biały ser.
Poza zawartością menu, trzeba też zwrócić uwagę na pory posiłków - powinny być odpowiednią częste i regularne. Co więcej, znaczenie ma także wielkość serwowanych sobie porcji - nawet jeśli sięgasz po coś powszechnie polecanego, nadmiar zawartych w posiłku składników także może zaburzyć prace organizmu i wywołać złe samopoczucie. Wreszcie, zaleca się określony sposób przyrządzania dań, najlepiej jest: piec, grillować, gotować, a jeśli chcesz coś usmażyć, najlepiej zrobić to na patelni nieprzywierającej.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »