17-08-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedz przynajmniej jedno danie rybne w tygodniu. Dzięki temu masz duże szanse na uchronienie się przed chorobą Alzheimera, mówią uczeni z University of California w Los Angeles.
Tak prosta zmiana w stylu życia, jak dodanie do cotygodniowego menu potrawy rybnej, może skutkować lepszym zdrowiem psychicznym na . Wspomniana pomoże osłabić ryzyko rozwoju i .
Uczeni zaprosili do dziesięcioletnich badań 260 osób w wieku powyżej 65 lat. Uczestnicy byli pytani o to, co jedzą i jak to jest przygotowywane, a także zostali poddani badaniom obrazowania metodą rezonansu magnetycznego oraz testom zdolności poznawczych. Okazało się, że ci, którzy regularnie jedli pieczone , mieli więcej istoty szarej w obszarach mózgu odpowiedzialnych za i funkcje poznawcze.
Co ciekawe, w rybach ryb nie wydawały się mieć ważnego znaczenia dla wyników badania. To jest o tyle istotne, że wielu ekspertów podkreślało, iż to przede wszystkim omega-3 wpływają na zdrowie mózgu. Dowiedziono tymczasem, że regularne jedzenie wszelakich ryb (nie musiały być bogate w omega-3) miało dobry wpływ na mózg, o ile dania rybne nie były smażone.
Ci, którzy jedli ryby tylko raz w tygodniu, mieli 14 proc większy hipokamp (obszar odpowiadający za pamięć i uczenie się) w porównaniu do ludzi rzadziej serwujących sobie posiłki z ryb.
Ponadto osoby jedzące ryby miały o 4,3 proc. większą objętość kory okołooczodołowej, części mózgu biorącej udział w procesie podejmowania . Jak sądzą autorzy badań, żaden lek lub suplement najprawdopodobniej nie dałby takiego efektu.
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »