Strona głównaChorobyCukrzyca a dieta: kilka ważnych wskazówek

Cukrzyca a dieta: kilka ważnych wskazówek

Jeśli jesteś diabetykiem, musisz przestrzegać określonej diety, oto kilka wskazówek, które pozwolą lepiej zarządzać chorobą.
Cukrzyca a dieta: kilka ważnych wskazówek [© anaumenko - Fotolia.com] Na całym świecie na choruje około 415 milionów ludzi. Choroba staje się coraz powszechniejsza - szacuje się, że do 2030 roku będzie aż 500 milionów diabetyków. Na szczęście dostępne leki pozwalają na istotne osłabienie efektów choroby, a także bardzo silny wpływ leczniczy ma określony styl życia.

Istnieje wiele mitów dotyczących . Teraz jednak różne specjalistycznye informacje są na wyciągniecie ręki (czy - kliknięcie myszki). Jednym głównych błędów, jakie popełniają diabetycy, jest sądzenie, że wystarczy unikać cukru, by osłabić skutki choroby. Tymczasem, trzeba też wziąć pod uwagę wpływ tłuszczu na poziom cukru we krwi.

Wielu chorych na cukrzycę nie wie, że znaczna część osób nie reaguje dobrze na tłuste pokarmy, a zwłaszcza tłuszcze nasycone lub zwierzęce. Niektórzy zauważają też, że określone owoce powodują u nich wzrost poziomu cukru we krwi. Trzeba sprawdzić, jak dane produkty oddziałują na nasz organizm.

Co więcej, warto zwrócić uwagę na serwowane sobie porcje. Jeśli są zbyt duże, zwłaszcza jeśli zawierają dużą ilość skrobii lub , poziom cukru we krwi może stać się zbyt wysoki. W menu diabetyka nie powinno być jak najmniej (lub wcale) takich produktów, jak: , pełne tłuszczu torty, czekoladki i cukierki, a także słodkie napoje i niektóre soki owocowe.

Dieta powinna zawierać różnorodne składniki - białka, tłuszcze i węglowodany, ale ważny jest ich rodzaj. Warto wybierać chude białko białka i tłuszcze jednonienasycone. Co do węglowodanów, najepsze są te o . Ponownie, trzeba zwracać uwagę na porcje, bo nawet potrawy o niskim IG zjedzone w większych ilościach mogą skutkować znacznym wzrostem poziomu cukru we krwi.

Wszystkie te rekomendacje nie oznaczają, że nie możesz bezpiecznie od czasu do czasu dietetycznie sobie pobłażać. Trzeba to jednak robić rozsądnie - przykładowo, jeśli chcesz skosztować ciasta w ramach deseru, główny posilek powinien zawierać minimalną ilość węglowodanów, wówczas zmniejszyc ogólną ilość dostarczonego cukru.

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

SIEDEM + DWA =

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • eGospodarka.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X