17-05-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedzenie jedynie dwóch dużych posiłków dziennie (śniadania i obiadu) może pomóc w zmaganiu się z cukrzycą typu 2 skuteczniej niż standardowo zalecanych sześć mniejszych posiłków.
Jeśli chodzi o cukrzycę typu 1, występuje wówczas, gdy komórki trzustkowe (wytwarzające insulinę, która reguluje poziom cukru we krwi) są niszczone przez układ odpornościowy organizmu i w związku z tym chory wymaga codziennych iniekcji , by przeżyć. Przy typu 2 organizm rozwija oporność na insulinę. Zwykle dotyczy to osób w wieku powyżej 40 lat.
Wyniki badania przeczą powszechnemu przekonaniu, zgodnie z którym pacjenci z cukrzycą powinni serwować sobie więcej mniejszych posiłków, a nie mniej obfitych. Taką dietę stosują miliony osób chorych na cukrzycę na całym świecie. Uważa się bowiem, że taki sposób odżywiania się pomaga utrzymać poziom cukru we krwi pod kontrolą.
Aby przeanalizować znaczenie przy cukrzycy, wybrano 54 pacjentów w wieku 30 - 70 lat. Uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy: pierwsza otrzymywała dietę, która składała się z sześciu mniejszych posiłków, druga jadła dwa duże posiłki. Obie diety zawierały 1700 kalorii. Po trzech miesiącach zamieniono diety.
Okazało się, że osoby jedzące dwa posiłki więcej straciły na wadze i miały mniejsze stężenie cukru we krwi niż pozostali. - Jedzenie jedynie śniadań i obiadów zmniejszyło masę ciała, obniżyło zawartość tłuszczu w wątrobie oraz stężenie glukozy na czczo, C- peptydu i glukagonu, a także zwiększyło wskaźnik insulinowrażliwości w porównaniu do osób jedzących sześć posiłków, mówią autorzy badań z Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej w Pradze.
Jak podkreślają eksperci, bardzo ważne jest odpowiednie leczenie cukrzycy. Jeśli nie ma się nad nią kontroli, zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (np. mózgu i ), uszkodzenia nerek, oczu, nerwów, stóp i może nastąpić rozwój nowotworu.
Wyniki badań opublikowano w magazynie Diabetologia.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »