15-12-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ludzie, którzy zaczynają chorować na cukrzycę typu 2 w średnim wieku, mogą być bardziej narażeni na problemy poznawcze w ciągu najbliższych dwóch dekad życia w porównaniu z osobami wolnymi od tej choroby.
W badaniu naukowcy przez ponad 20 lat monitorowali stan zdrowia ponad 13 tysięcy osób. Na początku badania średnia wieku uczestników wynosiła 57 lat.
Około tysiąca ośmiuset osób miało . U większości z nich była to cukrzyca typu 2, która w znacznej mierze wiąże się z określoną dietą i stylem życia i rozwija się stopniowo, gdy organizm przestaje produkować wystarczającą ilość lub adekwatnie odpowiadać na ten hormon.
Uczestnicy, którzy mieli cukrzycę na początku badania, po ponad dwudziestu latach wykazali o 19 procent intensywniejsze zaburzenia funkcji poznawczych niż ci, którzy nie byli diabetykami.
Cukrzyca i nieodpowiedni poziom glukozy w średnim wieku okazały się bardzo silnymi czynnikami ryzyka znaczniejszej utraty funkcji poznawczych w ciągu najbliższych dwóch dekad, powiedzieli autorzy badań z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
Uczestników badano pięciokrotnie w latach 1987 - 2013. Naukowcy sprawdzili, czy uczestnicy mieli cukrzycę, a także wzięli pod uwagę inne czynniki zdrowia, takie jak: palenie tytoniu, spożywanie , , ciśnienie krwi i historia choroby niedokrwiennej serca lub . Naukowcy oceniali poziom funkcji poznawczych uczestników badając ich zdolność uczenia się, werbalną krótkotrwałą i szybkość, z jaką przetwarzali nowe informacje.
Związek miedzy cukrzycą a intensywniejszym spadkiem zdolności poznawczych pozostał istotny po wzięciu pod uwagę innych czynników zaburzeń kognitywnych.
Badanie pokazuje, że aby chronić mózg w starszym wieku, musimy zwalczać czynników ryzyka chorób układu krążenia w wieku średnim. Cukrzyca w tym czasie to ważny potencjalnie modyfikowalny czynnik ryzyka zaburzeń poznawczych w starszym wieku, wnioskują badacze.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »