12-11-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jak wynika z najnowszych danych Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej, na całym świecie żyje 387 milionów ludzi ze zdiagnozowaną cukrzycą, a blisko 180 milionów choruje nie wiedząc o tym. W Polsce liczbę chorych szacuje się na dwa miliony. Liczba cukrzyków cały czas rośnie – wielu ekspertów twierdzi, że mamy do czynienia z groźną epidemią i przewiduje dalszy wzrost zachorowań. Do przyczyn powiększania się rzeszy chorych na cukrzycę zaliczana jest nieodpowiednia dieta, składająca się z produktów zawierających dużo dodanego cukru, zmniejszenie aktywności fizycznej i co za tym idzie – otyłość.
Ponad 75% żyje w krajach rozwijających się, gdzie w ostatnich dziesięcioleciach tradycyjna dieta bogata w naturalne produkty takie jak warzywa, owoce, produkty zbożowe, ustąpiła miejsca produkrom przetworzonym i niezdrowym nawykom żywieniowym, prowadzącym do otyłości.
Większość chorych, którzy znajdują się pod stałą opieką lekarza, zdaje sobie sprawę, jak ważne w tej chorobie są prawidłowe żywienie i umiarkowany, regularny wysiłek fizyczny. Jednak zalecenia diabetologów koncentrują się głównie na kontroli spożycia węglowodanów złożonych i cukrów prostych, a temat tłuszczu jest często pomijany. Dr Lucyna Pachocka z Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia radzi jak prawidłowo zbilansować tłuszcze w diecie cukrzyka.
– Rekomendowane spożycie tłuszczów w przypadku cukrzyków nie różni się szczególnie od zaleceń dla osób zdrowych, co oznacza, że ok. 25-30% energii w diecie powinno pochodzić z tego źródła. Bardzo ważna jest jednak jakość tłuszczów spożywanych przez osoby chore na cukrzycę – powinny one dążyć do ograniczania ilości tłuszczów nasyconych (obecnych m.in. w maśle, tłustym mięsie, serach podpuszczkowych) ponieważ ich nadmierne spożycie prowadzi do wzrostu stężenia LDL we krwi. Podwyższone stężenie cholesterolu, w odróżnieniu od cukrzycy, jest modyfikowalnym czynnikiem ryzyka chorób serca. Cukrzycy powinni więc zastępować tłuszcze bogate w nasycone kwasy tłuszczowe kwasami nienasyconymi. Ta prosta zmiana w diecie może korzystnie wpłynąć na obniżenie ryzyka zarówno chorób serca, jak i udarów w tej grupie pacjentów – zaleca dr Lucyna Pachocka.
Jak zwiększyć spożycie w codziennej diecie? Przede wszystkim należy szukać ich w olejach roślinnych, miękkiej margarynie, orzechach, nasionach, tłustych rybach morskich.
– Przygotowując kanapki, najlepiej z razowego pieczywa, warto użyć miękkiej margaryny. Produkowana jest ona z olejów roślinnych i stanowi źródło cennych kwasów tłuszczowych nienasyconych m.in. omega 3 i 6. Na szczęście od wielu lat dobrej jakości miękkie margaryny nie zawierają szkodliwych tłuszczów trans, są więc polecane w codziennej diecie. Warto też zwiększyć ilość zjadanych ryb (do ok. 2 razy w tygodniu). Ponadto spożywać awokado, pestki dyni czy słonecznika. Cukrzycy, jako osoby zagrożone chorobami układu krążenia, powinny też dbać o prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi. Dla osób z podwyższonym cholesterolem dobrą opcją są margaryny wzbogacane fitosterolami. Korzystny efekt występuje przy spożyciu od 1,5 do 3 g steroli na dobę – dodaje dr Pachocka.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »