02-10-2007
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pomimo przeprowadzonych jakiś czas temu badań, popierających teorię, że cynamon może wspierać kontrolę cukru we krwi, jest wciąż zbyt wcześnie, by polecić tę przyprawę osobom chorym na cukrzycę. Najnowsze badania przeprowadzone na 43 osobach dorosłych z cukrzycą typu drugiego, pokazują, że cynamon, przyjmowany przez trzy miesiące, nie wpłynął na zmianę ilości cukru we krwi, insulinę, ani poziom cholesterolu.
Wyniki te, opublikowane w czasopiśmie Diabetes Care, są sprzeczne z wynikami poprzednich badań, które sugerowały, że cynamon może pomóc osobom chorym na cukrzycę.
Poprzednio przodowała teoria, że cynamon wpływa na zmianę poziomu cukru we krwi.
W badaniach, w których wzięły udział osoby z cukrzycą typu drugiego, udowodniono, że u tych, którzy włączyli cynamon do swojej codziennej diety, wystąpił spadek cukru we krwi oraz obniżył się poziom cholesterolu.
Badania laboratoryjne sugerują, że cynamon może komórki ciała uczynić bardziej wrażliwymi na insulinę – hormon, który oddziela cukier od krwi i transportuje go do komórek w celu przetworzenia go na energię. Cukrzyca typu drugiego rozwija się, gdy komórki tracą swoją wrażliwość na insulinę.
W nowych badaniach, które zostały przeprowadzone na Uniwersytecie w Oklahomie, udział wzięły dwie grupy osób, również z cukrzycą typu drugiego. Jedna grupa zażywała specjalne cynamonowe tabletki, druga natomiast przyjmowała placebo, każdego dnia przez trzy miesiące.
Pierwsza grupa brała dwie tabletki dziennie, z których każda zawierała 500 mg przyprawy. Grupie przyjmującej placebo, podawano tabletki zawierające mąkę pszenną.
Na koniec doświadczenia nie odnotowano różnicy w średnim poziomie cukru we krwi, insuliny, czy cholesterolu u osób z obu grup.
Badania te jednak nie dają ostatecznej odpowiedzi. Powodem sprzecznych wyników tych i poprzednich badań mogą być różnice badanych grup.
Większość pacjentów w ostatnich badaniach przyjmowało różnego rodzaju leki.
W badaniach wcześniejszych, gdzie cynamon okazał się mieć wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi, żaden z pacjentów nie przyjmował dodatkowych leków.
Badacze podsumowując twierdzą, że potrzebne są kolejne badania by ocenić wpływ różnych czynników jak ogólna dieta i zażywanie leków oraz określić plusy i minusy spożywania cynamonu przez diabetyków. Na chwilę obecną cynamonu nie rekomenduje się jako suplementu diety cukrzyków.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »