Strona głównaChorobyCzekolada pomocna przy chorobie tętnic obwodowych

Czekolada pomocna przy chorobie tętnic obwodowych

Dotychczas dowiedziono wielu dobroczynnych korzyści z jedzenia gorzkiej czekolady. Teraz poleca się ją starszym ludziom, którzy mają problemy z poruszaniem się z powodu złego krążenia w kończynach, bo może pomóc chodzić trochę dłużej.
Czekolada pomocna przy chorobie tętnic obwodowych [© VIPDesign - Fotolia.com] Jak wynika z włoskich badań, choroba tętnic obwodowych (ang.PAD - peripheral artery disease) może być nieco zahamowana dzięki ciemnej . Badania dowiodły, że osoby, które raczyły się wspomnianym smakołykiem, w kilka godzin później były w stanie nieco zwiększyć czas i odległość spaceru w porównaniu do ludzi, którzy jedli czekoladę mleczną.

"Substancje odżywcze są kluczowymi elementami zdrowia i choroby," powiedział Dr Lorenzo Loffredo, główny autor badań z Uniwersytetu La Sapienza w Rzymie. Wraz z zespołem uważa, że związki zwane , których jest znacznie więcej w ciemnej czekoladzie niż w czekoladzie mlecznej, mogą mieć coś wspólnego z lepszymi wynikami określonych pacjentów.

„W przypadku miażdżycy odpowiednia dieta ma kluczowe znaczenie dla zmniejszenia jej ciężaru," wyjaśnia dr Loffredo. Opisywane badanie potwierdza, że jedzenie bogate w polifenole doprowadziły do poprawy przepływu krwi w nogach.

Statystyki pokazują, że jedna na pięć osób w wieku powyżej 70 lat, mieszkająca w krajach zachodnich, zmaga się z chorobą tętnic obwodowych, piszą naukowcy. Oprócz tego, że dolegliwość ta czynnikiem ryzyka serca i , może powodować bóle nóg i skurcze podczas spaceru.
Do nowego badania uczeni zaprosili czternastu mężczyzn i sześć kobiet nieco przed siedemdziesiątką. Uczestnicy mieli spacerować na bieżni, tak długo, jak to możliwe. Prędkość bieżni ustalono na 3,6 km na godzinę.

Niektórym „spacerowiczom" (wybranym losowo) podano gorzką czekoladę, innych częstowano mleczną czekoladą. Po takim deserze, dokładnie dwie godziny później, uczestnicy ponownie weszli na bieżnię.

Czas i odległość w pierwszej i drugiej sesji były takie same dla osób, które jadły czekoladę mleczną. Ci zaś, którzy jedli ciemną czekoladę, byli w stanie chodzić o około 17 sekund dłużej i 39 metrów dalej niż podczas początkowej sesji.

Naukowcy zmierzyli również rodzaj gazu we krwi, który jest związany z poprawą przepływu krwi i okazało się, że był wyższy wśród tych, którzy jedli ciemną czekolady, w porównaniu do tych, którzy jedli mleczną wersję tego produktu.

Wyniki badań opublikowano w Journal of the American Heart Association.

Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • eGospodarka.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • EWST.pl
  • Oferty pracy