11-06-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Czerwone mięso stanowi ważny element zbilansowanej diety, ale często wskazuje się, że jego większe ilości w jadłospisie mogą sprzyjać różnym chorobom. Teraz wykazano, że częste serwowanie sobie steków i innych tego rodzaju przysmaków może mieć wpływ na rozwój raka piersi.
Jadłospis kobiet obfitujący w , zarówno przetworzone, jak i nieprzetworzone, może być czynnikiem sprzyjającym rozwojowi nowotworu piersi.
Przykładowo, codzienne jedzenie trzech plasterków boczku może zwiększyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka piersi o ponad 20 procent.
Uczeni z Wydziału Żywienia Harvard School of Public Health w Bostonie przeanalizowali dane prawie 89 tysięcy kobiet przed menopauzą, w wieku 26 - 45 lat.
Uczestniczki podały informacje dotyczące stosowanej przez siebie diety. W szczegółowych kwestionariuszach określiły, w jakiej ilości serwują sobie nieprzetworzone czerwone mięso, tj. np. wieprzowina, jagnięcina, wołowina i hamburgery oraz przetworzone czerwono mięso, tj. m. in. boczek, hot dogi i różne rodzaje kiełbas. Kobiety sprecyzowały także poziom codziennej konsumpcji drobiu, i .
W ciągu kolejnych 20 lat raka piersi zdiagnozowano u 2 830 kobiet. Naukowcy zaobserwowali, że uczestniczki o wyższym spożyciu mięsa czerwonego były bardziej narażone na rozwój .
Kobiety jedzące półtorej porcji czerwonego mięsa dziennie cechowały się o 22 procent podwyższonym ryzykiem choroby w porównaniu do pań rzadziej sięgających po te produkty lub całkowicie je eliminujących z diety. Każda dodatkowa porcja czerwonego mięsa dziennie zwiększa prawdopodobieństwo raka piersi o 13 procent. Za jedną porcję uznano 55 gramów, czyli mniej więcej wagę dwóch plastrów boczku, kilka plasterków szynki lub mały stek.
Omawiając przyczyny wspomnianej relacji autorzy badań wskazują, że tłuszcze nasycone w czerwonym mięsie zwiększają poziom , co sprawia, że organizm produkuje większą ilość związanego z rakiem piersi .
Wyniki badań opublikowano w magazynie BMJ.
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »
Nowotwór piersi (rak piersi, rak sutka) należy do najczęściej występujących chorób onkologicznych u kobiet. W Polsce notuje się prawie 10 tys. nowych zachorowań rocznie, co oznacza, że każdego roku na nowotwory piersi zachoruje 30 na 100 tys. kobiet. czytaj dalej »