13-08-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Gotowanie czosnku może pozbawić go właściwości prozdrowotnych.
Rzucenie palenia nie jest jedyną „strategią" zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka płuc: według chińskich badań opublikowanych w Cancer Prevention Research, surowy może być zadziwiająco skutecznym środkiem zapobiegawczym. Osoby, które serwują sobie to warzywo dwa razy w tygodniu, cechują się mniejszym o 44 proc. prawdopodobieństwem zachorowania na nowotwór płuc.
W badaniach wzięło udział 1 424 pacjentów chorujących na raka płuc i 4.500 osób wolnych od tej choroby i w dobrym stanie zdrowia. Wszyscy uczestnicy dostarczyli informacji na temat prowadzonego przez siebie stylu życia i nawyków żywieniowych. Z porównania zgromadzonych danych wynika, że niezależnie od tego, czy ktoś był palaczem , osoby regularnie jedzące surowy czosnek okazały się mniej podatne na rozwój . Obliczono, że serwujący sobie wspomniane warzywo mieli o 30 proc. niższe ryzyko zachorowania na raka płuc niż pozostałe osoby pozostające „w szponach" nałogu. Działanie zapobiegawcze było jeszcze wyższe w przypadku osób niepalących.
Wcześniejsze badania wykazały, że za efekt ochronny czosnku odpowiada zawarta w nim allicyna, która zmniejsza stan zapalny. Działając jako przeciwutleniacz zwalcza uszkodzenia spowodowanego przez wolne rodniki i wydaje się być skuteczna w leczeniu i niektórych zakażeń. Niestety, allicyna łatwo ulega zniszczeniu, np. podczas gotowania. Z tego względu poleca się jedzenie surowego czosnku.