08-12-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Cebula i czosnek kojarzą się raczej ze wzbogacaniem smaku potraw lub naturalną pomocą przy przeziębieniu, ale mogą również sprzyjać ochronie przed poważną chorobą, jaką jest rak żołądka.
Włoscy badacze z Uniwersytetu w Mediolanie (Università degli Studi di Milano) oraz Instytutu Badań Farmakologicznych (Istituto di Ricerche Farmacologiche) odkryli, że i mogą przydawać ważnych korzyści w walce z .
Naukowcy porównali nawyki żywieniowe 230 pacjentów z rakiem żołądka z dietą 547 osób, wolnych od tej choroby. Do analiz dołączono także dostępne w dotychczasowej literaturze naukowej informacje o możliwym działaniu ochronnym czosnku i cebuli przed rakiem żołądka. W sumie przeanalizowano ponad 10 tysięcy przypadków i stwierdzono, że wspomniane warzywa mogą pomóc w zapobieganiu nowotworowi tego rodzaju.
Jedzenie dwóch porcji cebuli tygodniowo (w sumie 100 gramów w ciągu 7 dni) i niewielkie dawki czosnku każdego dnia zmniejsza ryzyko raka żołądka odpowiednio o 40 i 30 procent. Skąd taki efekt? Być może odpowiadają za to zawarte w opisywanych warzywach związki siarki, ponieważ przeciwdziałają rozprzestrzenianiu bakterii Helicobacter pylori, które mają związek z zachorowaniami na raka. Co więcej, cebula i czosnek mają w składzie m. in. kwercetynę i (np. w czerwonej cebuli), które mogą chronić żołądek.
Jeśli chodzi o wcześniejsze dane dotyczące prozdrowotnego działania warzyw, warto wspomnieć np. że centralnej części Georgii, gdzie uprawiana jest cebula Vidalia, śmiertelność z powodu raka żołądka jest o około połowę niższa niż ogólny wskaźnik dla Stanów Zjednoczonych. Greckie badania także dowiodły, że wysokie spożycie cebuli, czosnku i innych roślin należących do rodzaju Allium rodziny amarylkowatych mogą chronić przed rakiem żołądka.
Wyniki badań opublikowano w magazynie Molecular Nutrition & Food Research.