Strona głównaChorobyCzy borówki mogą pomóc w cukrzycy typu 2?

Czy borówki mogą pomóc w cukrzycy typu 2?

Cukrzyca typu 2 jest chorobą cywilizacyjną, co oznacza że oprócz predyspozycji genetycznych wpływ na jej powstanie ma styl życia, który prowadzimy. Częstą przyczyną cukrzycy może być utracenie przez komórki zdolności reagowania na insulinę i nie wychwytywania krążącego we krwi cukru. Krew z której cukier nie jest pobierany podstępnie niszczy nerki, serce, wątrobę, naczynia krwionośnie, a także system nerwowy. Z reguły zaleca się osobom cierpiącym na insulinooporność lub cukrzycę typu 2 ostrożne spożywanie owoców. Badania jednak pokazały, że pewna grupa owoców może nawet pomóc w leczeniu cukrzycy typu 2. Owoce te to borówki.
Czy borówki mogą pomóc w cukrzycy typu 2?  [Fot. matteozin - Fotolia.com] Jak wynika z prac przeprowadzonych w Harvard School of Public Health (HSPH) jedzenie owoców, w szczególności , winogron i jabłek, jest istotnie związane z niższym ryzykiem wystąpienia . Natomiast większa konsumpcja soków owocowych wiąże się z wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2. Badanie to jako pierwsze przyjrzało się wpływowi poszczególnych owoców na ryzyko cukrzycy.
Nasze odkrycia dostarczają nowych dowodów sugerujących, że niektóre owoce mogą być szczególnie korzystne dla obniżenia ryzyka cukrzycy – powiedział Qi Sun, adiunkt w Katedrze Żywienia w HSPH i asystent profesora medycyny w Channing Division of Network Medicine, Brigham and Women's Hospital.
Badacze przyjrzeli się wpływowi spożycia różnych typów owoców takich jak borówki, winogrona lub rodzynki, brzoskwinie, śliwki lub morele, , banany, kantalupy, jabłka lub gruszki, pomarańcze, grejpfrut, truskawki i jagody. Badali również spożycie soków z jabłek, pomarańczy, grejpfrutów oraz innych soków owocowych.

Osoby, które jadły co najmniej dwie porcje tygodniowo pewnych owoców - szczególnie borówek, truskawek, winogron i jabłek - zmniejszyli ryzyko cukrzycy typu 2, aż o 23 procent w porównaniu do tych, którzy jedli mniej niż jedną porcję miesięcznie. Odwrotnie, ci, którzy spożywali jedną lub więcej porcji soku owocowego każdego dnia, zwiększyli ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 aż o 21 procent. Naukowcy odkryli, że zamiana trzech porcji soku tygodniowo na całe owoce może spowodować 7-procentowe zmniejszenie ryzyka cukrzycy.

Wskaźnik glikemiczny owoców nie okazał się istotnym czynnikiem w określaniu związku owocu z ryzykiem cukrzycy typu 2. Jednak wysoki soku owocowego, który szybciej przechodzi przez układ pokarmowy niż owoce bogate w błonnik, może wyjaśniać korelacje między spożywaniem soku a zwiększonym ryzykiem cukrzycy.

Badacze zakładają że korzystne działanie niektórych pojedynczych owoców może wynikać z konkretnego składnika. Wcześniejsze badania łączą na przykład antocyjany występujące w borówkach i winogronach ze zmniejszeniem ryzyka chorób serca czy działaniem antynowotworowym.
Nasze badania potwierdzają obecne zalecenia dotyczące zwiększenia spożycia całych owoców, ale nie soku owocowego, jako środka zapobiegania cukrzycy – powiedział główny autor Isao Muraki, pracownik naukowy w Departamencie Żywienia w HSPH.

Czy istnieją zdrowe słodycze?

Niewątpliwie do takiej kategorii można zaliczyć borówki, które mają słodki, łagodny smak oraz zwartą i przyjemną strukturę. Ich kształt oraz fakt, że nie plamią powoduje, że są to owoce stworzone do natychmiastowego i wygodnego spożycia. Można je łatwo podać niczym dropsy, cukierki czy inne mało zdrowe przekąski. Wiemy, że borówka jest owocem pomocnym w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych m.in. takich jak nowotwory czy choroby układu krwionośnego. Rzadziej mówi się o dobroczynnym wpływie borówki na utrzymanie prawidłowej wagi ciała.

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda oraz Uniwersytetu Wschodniej Anglii odkryli, że owoce bogate w mogą pomóc nam utrzymać zdrową masę ciała, a nawet pomóc nam w zrzuceniu kilku kilogramów. Badania, opublikowane w British Medical Journal, wykazały, że codzienne spożywanie 80 g owoców o wysokiej zawartości flawonoidów - takich jak borówki, jagody, czereśnie, truskawki - może nie tylko znacznie poprawić nasze zdrowie, a także pomóc utrzymać prawidłową wagę.

Naukowcy stwierdzili, że codzienne spożywanie niewielkiej porcji owoców bogatych w flawonoidy było związane z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, a czasami nawet z jej spadkiem.
Większość dorosłych przybiera na wadze z wiekiem, a nawet niewielki wzrost masy ciała może mieć znaczny wpływ na ryzyko wysokiego ciśnienia krwi, rozwoju chorób serca, raka lub cukrzycy, dlatego potrzebne są strategie pomagające utrzymać prawidłową masę ciała w średnim wieku – powiedziała Aedin Cassidy, profesor Szkoły Medycznej w Norwich w UEA.
nie dotyczy, tylko osób w wieku dojrzałym. Wzrost występowania nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży jest na tyle znaczący, że coraz częściej klasyfikowany jest jako epidemia. Najczęstszą jej przyczyną jest nieprawidłowa dieta i brak ruchu. Wszyscy znamy dziecięce zamiłowanie do słodyczy i wszyscy wiemy jak trudno odmówić dzieciom przywileju spożywania słodkości. W tej sytuacji z pomocą przychodzi borówka, która jest słodka i pyszna, a jednocześnie nie tylko nie tuczy, ale wręcz pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.

Dobroczynny wpływ borówek ma jeszcze jeden cenny aspekt, a mianowicie dowiedziono, że flawonoidy zapobiegają spadkom nastroju i depresji. Naukowcy z University of Reading pod przewodnictwem profesor Claire Williams przeprowadzili badania na grupie 21 osób w wieku od 18 -25 lat, którym podawano sok z borówek lub placebo. W badaniu odnotowano, że młodzież pijąca sok z borówek odnotowała poprawę nastroju już po dwóch godzinach od spożycia pierwszej dawki. Warto o tym pamiętać, że borówki działają w ten sposób, także u osób dorosłych i starszych. Według badań podawanie soku z borówek pomogło również kobietom, cierpiącym na syndrom depresji poporodowej.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Kobiety.net.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy