Strona głównaChorobyCzy niealkoholowe stłuszczenie wątroby to już globalna epidemia?

Czy niealkoholowe stłuszczenie wątroby to już globalna epidemia?

Wątroba jest jednym z najważniejszych organów w organizmie człowieka. Odpowiedzialna jest za ponad 500 funkcji, a jej prawidłowe działanie wpływa pozytywnie na inne narządy wewnętrzne. W przypadku, gdy jest nieodpowiednio „traktowana”, może ulec uszkodzeniu i nie spełniać swoich funkcji. Podstawowym budulcem błon otaczających komórki wątroby są fosfolipidy, które stanowią blisko 65% jej składu.
Czy niealkoholowe stłuszczenie wątroby to już globalna epidemia?  [Fot. alexlmx - Fotolia.com] W każdym przypadku choroby wątroby lub jej uszkodzenia, niezależnie od przyczyny, występuje uszkodzenie błony komórkowej hepatocytów. Skutkiem tego jest zmniejszony poziom fosfolipidów, zmiana ich składu i zmniejszenie płynności błon, co prowadzić może do zaburzeń czynności wątroby i zaburzeń aktywności enzymów, receptorów i białek przenośnikowych związanych z błonami.

Niedobór zaś fosfolipidów w diecie może sprzyjać niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby, które jest najczęstszą przyczyną przewlekłego uszkodzenia tego narządu, pierwszym etapem NAFLD () i może przejść w kolejne stadia - prowadząc do marskości lub raka wątrobowo – komórkowego.

NAFLD polega na nadmiernym gromadzeniu lipidów w hepatocytach, przy braku innych przyczyn stłuszczenia, w tym także nadużywania alkoholu (stąd nazwa niealkoholowa). NAFLD to poważne wyzwanie medyczne, które aktualnie zyskuje miano globalnej epidemii.

Kluczowym czynnikiem ryzyka NAFLD jest , do której prowadzą nieprawidłowe nawyki żywieniowe. W sytuacji nieprawidłowych nawyków żywieniowych, szczególnie nadmiaru nasyconych kwasów tłuszczowych, przy niedoborze w diecie wielonienasyconych kwasów omega-6, dochodzi do zaburzeń wchłaniania fosfatydylocholiny, a tym samym syntezy fosfolipidów w wątrobie. Konieczne jest wówczas systematyczne uzupełnianie mieszaniną fosfolipidów uzyskiwanych z nasion soi, zawierających fosfatydylocholinę, bogatą we wspomniane kwasy omega-6.

Aby jednak fosfolipidy weszły w struktury błon komórkowych lub szlaki metaboliczne, nie mogą być przypadkowe, muszą to być fosfolipidy niezbędne (EPL - Essential phospholipids) wysokiej jakości. Powinny zawierać wysoki poziom kwasu linolowego, który jest wielonienasyconym kwasem tłuszczowym z rodziny omega-6.

Wysokiej jakości niezbędne, z wielonienasyconą 3-sn - fosfatydylocholiną (PPC), bogatą w najważniejszy składnik aktywny - dilinoleilofosfatydylocholinę (DLPC), zawierają wyłącznie wysokiej jakości leki, nie suplementy diety.

DLPC zawiera dwa związane z nią łańcuchy kwasu linolowego i za pomocą tych dwóch wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, może wywierać wpływ nie tylko na budowę błony komórkowej, ale również na jej funkcje.

Fosfolipidy niezbędne pełnią ponadto szereg dobroczynnych funkcji dla wątroby - są niezbędne do różnicowania się, proliferacji i regeneracji komórek oraz do transportu cząsteczek przez błony. Hamują procesy włóknienia w wątrobie, zwiększają rozpuszczalność cholesterolu w żółci, uczestniczą w trawieniu tłuszczów i poprawiają wchłanianie się nierozpuszczonych witamin. Przede wszystkim jednak, fosfolipidy niezbędne wnikają w uszkodzone części błon komórkowych wątroby i przyspieszają jej regenerację.

Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Pola Nadziei
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy