07-09-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Każdy od czasu do czasu doświadcza zgagi, ale warto umieć odróżnić standardowe symptomy od objawów poważniejszej dolegliwości.
Głównym objawem jest uczucie pieczenia w gardle i klatce piersiowej, które często występuje po posiłku zawierającym pikantne i tłuste produkty. Poza tym jedzenie może cofnąć się do przełyku, czemu towarzyszy niekiedy bolesne połykanie lub trudności w przełknięciu.
Dzieje się tak, gdy niższy zwieracz przełyku ulega osłabieniu się i umożliwia przedostanie się kwasu i pozostałej zawartości żołądka do przełyku. Przełyk nie posiada warstwy ochronnego śluzu i stąd odczuwa się pieczenie. Mięśnie zwieracza mogą być nadwątlone z powodu smażonych i tłustych potraw, niektórych słodyczy, a także w wyniku zażywania określonych leków. Przewlekły refluks może spowodować uszkodzenia przełyku.
Jednakże zgaga może stanowić równocześnie objaw innych, znacznie poważniejszych chorób, w tym raka, trawiennego i przepukliny rozworu przełykowego.
Objawy, które powinny być alarmujące osobę często doświadczającą zgagi obejmują:
- krwawe stolce
- nagłą niewyjaśnioną
- utratę apetytu
- trudności w połykaniu
- krwawe wymioty
Objawy, które towarzyszą częstej zgadze i mogą oznaczać dławicę, są następujące:ból wywołany nagłą aktywnością fizyczną
- ból odczuwany od klatki piersiowej do szyi i ramion
- ból w górnej części brzucha i po środku klatki piersiowej
- omdlenia, utrata przytomności, nudności, duszności