18-08-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nowe francuskie badania wyodrębniły trzy kolejne czynniki rozwoju demencji. Na chorobę bardziej narażeni są ci, którzy mają niedociśnienie, wysoką glikemię i znacznie tracą na wadze.
Uczeni z Uniwersytetu w Bordeaux i Montpellier odkryli związek pomiędzy wymienionymi powyżej czynnikami i wyższym ryzykiem demencji. Odkryli, że osoby, które w wieku średnim zaczynają doświadczać niskiego ciśnienia krwi (hipotonii), znacznego spadku masy ciała lub mają wysoki poziom cukru we krwi, są bardziej narażeni na problemy poznawcze w starszych latach.
Przez 14 lat uczeni monitorowali wspomniane czynniki u niemal 4 tysięcy osób. Okazało się, że wraz z upływem czasu ludzie o niedociśnieniu, wysokiej i ci, którzy znacznie stracili na wadze, o wiele częściej doświadczali .
Według badaczy spadek masy ciała może być jedną z pierwszych oznak rozwoju demencji. Co do zmniejszenia poziomu ciśnienia krwi, może on być zarówno konsekwencją, jak i czynnikiem choroby. Jeśli chodzi zaś o wysoki poziom cukru we krwi, to najprawdopodobniej po prostu sprzyja powstawaniu .
Według autorów, te trzy parametry powinny być brane pod uwagę w działaniach na rzecz zapobiegania spadkowi funkcji poznawczych. Jak piszą uczeni w raporcie z badań, wyniki te sugerują, że wysoki poziom cukru we krwi, niskie ciśnienie krwi i utrata masy ciała mogą być głównymi celami w zakresie zarządzania zdrowiem kardiometabolicznym w pierwotnej i wtórnej prewencji otępienia w starszym wieku.
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, na całym świecie około 50 milionów ludzi cierpi na demencję, a każdego roku odnotowuje się blisko 10 milionów nowych przypadków. Choroba Alzheimera jest najczęstszą postacią demencji i może stanowić do 60-70 proc. przypadków otępienia. Demencja jest jedną z głównych przyczyn niepełnosprawności i zależności osób starszych na całym świecie.
Na podstawie: