18-08-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
25 sierpnia warszawski Plac Defilad stanie się miejscem przyjaznym wszystkim diabetykom i miłośnikom zdrowego jedzenia. W ramach projektu Menu dla diabetyka od godz. 10.00 do 14.00 odbywać się będzie wspólne gotowanie. W ramach akcji będzie można także bezpłatnie skonsultować się z dietetyczką oraz zbadać poziom cukru we krwi i porozmawiać o profilaktyce cukrzycy.
Zdrowe gotowanieTo już kolejne warsztaty kulinarne organizowane przez Koalicję na Rzecz Walki z Cukrzycą w ramach ogólnopolskiego projektu „Menu dla diabetyka”. Plac Defilad w Warszawie na jeden dzień stanie się centrum kulinarnym, edukacyjnym i rozrywkowym w jednym. Intencją akcji jest pomaganie osobom z w doborze produktów i komponowaniu posiłków zgodnie z wytycznymi diety cukrzycowej, a także zaangażowanie restauratorów, producentów żywności i mediów do szerzenia wiedzy na temat diety cukrzycowej.
Warsztaty w ramach „Menu dla diabetyka” to okazja, by w sposób praktyczny poznać tajniki , a także skorzystać z bezpłatnych konsultacji z zakresu zdrowego stylu życia. Uczestnicy warsztatów będą gotować pod okiem Jerzego Nogala, szefa kuchni i promotora zdrowego stylu życia, ze wsparciem Beaty Stepanow edukatorki diabetologicznej oraz Małgorzaty Brzoznowskiej, psychodietetyczki.
Bezpłatne konsultacje z ekspertamiUczestnicy warsztatów, jaki i wszyscy odwiedzający stoisko Menu dla diabetyków w Warszawie będą mieli także możliwość skorzystania z bezpłatnych porad z zakresu profilaktyki i zasad diety cukrzycowej. Chętni będą mogli także bezpłatnie zmierzyć poziom cukru we krwi, poddać się analizie składu ciała, a także skorzystać z indywidualnych konsultacji diabetologicznych i dietetycznych.
Cykl warsztatów kulinarnych Cukrzyca dotyczy coraz większej liczby osób i coraz bardziej się rozprzestrzenia. Koalicja na Rzecz Walki z Cukrzycą też chce zatem docierać coraz dalej. „Menu dla diabetyka” rusza więc w Polskę. W sumie zaplanowanych zostało 15 warsztatów kulinarnych dla osób z cukrzycą oraz dla kucharzy z całej Polski. Spotkania warsztatowe zaplanowano jeszcze w Trójmieście, Poznaniu i Krakowie.
Menu dla diabetykaAkcja „Menu dla diabetyka” ma pomagać osobom z cukrzycą dobierać produkty i komponować posiłki zgodnie z wytycznymi diety cukrzycowej, a także inspirować restauratorów i producentów żywności do wprowadzania i oznaczania produktów dedykowanych osobom z cukrzycą.
W ramach projektu w styczniu b.r. ruszył portal kulinarny poświęcony diecie cukrzycowej www.menudiabetyka.pl, prowadzone są spotkania edukacyjne i warsztaty kulinarne dla i kucharzy, a także poradnictwo dietetyczne i diabetologiczne. We współpracy z ekspertami opracowane zostały także wytyczne dla osób przygotowujących posiłki dotyczące komponowania posiłków dla diabetyków.
Program „Menu dla diabetyka”
(25.08.2015, Plac Defilad, Warszawa 10.00-14.00)
- 10.00 - 10.30 Wprowadzenie do warsztatów (wykład)
- 10.30 – 12.00 Warsztaty kulinarne (grupa I)
- 12.30 – 14.00 Warsztaty kulinarne (grupa II)
- 10.30 -14.00 Konsultacje indywidualne z dietetykiem i edukatorem diabetologicznym
Uwaga: aby wziąć udział w warsztatach należy wysłać zgłoszenie na adres koalicja-cukrzyca@prawapacjenta.eu (ilość miejsc ograniczona)
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »