Strona głównaChorobyDieta MIND opóźnia rozwój choroby Alzheimera

Dieta MIND opóźnia rozwój choroby Alzheimera

Dieta MIND, czyli Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay, stanowi połączenie śródziemnomorskiego sposobu odżywiania się z programem dietetycznym DASH, który pomaga obniżyć ciśnienie. Jej stosowanie ma opóźniać rozwój demencji.
Dieta MIND opóźnia rozwój choroby Alzheimera [© Marco Mayer - Fotolia.com] Dieta MIND obejmuje głównie zielone warzywa liściaste, fasolę, jagody, produkty pełnoziarniste i wino. Może pomóc spowolnić proces starzenie się mózgu i , twierdzą naukowcy z Rush University Medical Center.

Dieta MIND została zaprojektowana na podstawie wyników badań dotyczących najskuteczniejszych aspektów diety w opóźnianiu demencji. Uczeni z Rush University Medical Center przeanalizowali przeciętny sposób odżywiania się uczestników i ocenili go na podstawie zbieżności ze sposobem odżywiania się dobrym dla umysłu. Jak można się było spodziewać, ci, których najbardziej przypominała tę idealną dla funkcjonowania umysłu, odznaczali się niższym spadkiem funkcji poznawczych niż pozostali.

Starsi ludzie, którzy rygorystycznie przestrzegali diety MIND, byli poznawczo o 7,5 lat młodsi niż ci, którzy nie przestrzegali jej ściśle.
- Badanie potwierdza to, co już wiemy o znaczeniu stosowania zdrowej i zbilansowanej diety w celu utrzymania zdrowego mózgu. Wcześniejsze analizy również wskazywały, że dieta MIND może zmniejszyć ryzyko rozwoju i teraz widzimy, że może też spowalniać osłabienie zdolności poznawczych rozwijające się zwykle wraz z wiekiem - mówi dr Clare Walton z Alzheimer's Society.

W opisywanych badaniach przetestowali zdolności poznawcze 960 osób w średnim wieku 81,4 lata. Monitorowali możliwości kognitywne badanych średnio przez 4,7 roku i odkryli wolniejszy spadek sprawności umysłowej u osób starszych, których dieta najbardziej przypominała MIND.

Na czym polega dieta MIND? Jest ona połączeniem diety śródziemnomorskiej i diety Dash (dietary approaches to stop hypertension), czyli odżywiania mającego na celu obniżenie nadciśnienia. Obejmuje 10 grup żywności:
  • zielone warzywa liściaste: co najmniej sześć porcji w tygodniu
  • pozostałe warzywa: co najmniej raz na dzień
  • : pięć porcji w tygodniu
  • jagody: dwie lub więcej porcji w tygodniu
  • fasola: co najmniej trzy porcje tygodniowo
  • produkty pełnoziarniste: trzy lub więcej porcji dziennie
  • ryby: raz w tygodniu
  • drób: dwa razy w tygodniu
  • oliwa z oliwek: stosowanie jej jako głównego tłuszczu
  • : jeden kieliszek dziennie
Tego zaś należy unikać:
  • czerwone mięso: mniej niż cztery porcje w tygodniu
  • masło i margaryna: mniej niż łyżka dziennie
  • sery: mniej niż jedna porcja tygodniu
  • ciastka i inne słodycze: mniej niż pięć porcji w tygodniu
  • smażone jedzenie lub jedzenie typu fast food: mniej niż jedna porcję tygodniowo
Wyniki opublikowano w magazynie Alzheimer's & Dementia.

Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • EWST.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy