Jeden z europejskich projektów czyni postępy w ustalaniu sposobu obniżenia zapadalności poprzez dietę.
W ramach dofinansowanego ze środków unijnych projektu LIPIDIDIET (Therapeutic and preventive impact of nutritional lipids on neuronal and cognitive performance in ageing, 's disease and vascular dementia) opracowywana jest dieta lipidowa, która może opóźnić chorobę oraz inne schorzenia powiązane z demencją lub zapobiec im.
Dieta, która kładzie nacisk na lipidy, takie jak kwasy , może także przyczynić się do utrzymania i wspomagania funkcji kognitywnej wraz z posuwaniem się w latach oraz obniżenia ryzyka wystąpienia schorzeń naczyniowo-mózgowych - jak twierdzą partnerzy projektu.
W toku rozpoczętego w 2008 r. projektu LIPIDIDIET ustalono czynniki związane z dietą, trybem życia i genetyką oraz ich połączenia, które korelują z podwyższonym lub obniżonym ryzykiem demencji.
Analizie poddano typowe czynniki, takie jak nieproteinowy aminokwas - homocysteinę - oraz otyłość, spożycie kawy, herbaty i alkoholu.
Partnerzy projektu, pracujący pod kierunkiem Uniwersytetu w Saarland, Niemcy, poczynili także ogromne postępy w pogłębieniu wiedzy o molekularnych i komórkowych ścieżkach skutkujących demencją. Jako czynniki wskazano geny, metabolizm lipidów i stany zapalne.
Podchodząc do problemu z innej perspektywy, zespół wyodrębnił także nowe mechanizmy wykorzystywane przez amyloidy - o których wiadomo, że wywołują demencję - do zakłócania transmisji synaptycznej (przejścia impulsu z jednego włókna nerwowego do drugiego) oraz różnicowania i funkcji komórek. Największe zainteresowanie budzą ustalenia dotyczące sposobu, w jaki lipidy dostarczane w diecie mogą potencjalnie ograniczyć tę interferencję.
Wyniki wypracowane w toku tych badań pomogły zespołowi projektu LIPIDIDIET stworzyć strategie i preparaty dietetyczne, które mogą okazać się skuteczne w obniżaniu ryzyka spadku funkcji poznawczych związanego z wiekiem.
Dane uzyskane w toku prac nad projektem LIPIDIDIET będą pomocne nie tylko chorym i lekarzom, ale także sektorowi spożywczemu, gdyż naukowcy są w stanie poprzeć oświadczenia zdrowotne danymi naukowymi. Zdrowsza dieta przyniesie także pożądane skutki uboczne w postaci poprawy dobrego samopoczucia starzejących się ludzi.
Zespół pracuje obecnie nad kolejną serią eksperymentalnych i zakończył rekrutację do następnej próby klinicznej.
Projekt otrzymał niemal 6 mln EUR dofinansowania ze środków unijnych.
Więcej informacji:
LIPIDIDIET
Karta informacji o projekcie:
Uniwersytet w Saarland
Tagi: choroba alzheimera, dieta, omega-3, lipidy
Choroba Alzheimera - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Powszechne infekcje (np. wirusem opryszczki) skutkują osłabieniem zdolności poznawczych
Leki na zaburzenia erekcji mogą zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.