23-04-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Lekarze oraz specjaliści w dziedzinie żywienia zalecają codzienne spożywanie warzyw i owoców. Dostarczają one do naszego organizmu nie tylko witaminy ale i błonnik, który jest niezwykle ważny dla funkcjonowania układu pokarmowego.
Okazuje się, iż błonnik nie tylko reguluje pracę układu pokarmowego, jest też istotny dla zdrowia serca i układu krążenia.
Naukowcy badający zależność pomiędzy zawartością błonnika w diecie a ryzykiem rozwoju chorób serca spostrzegli, iż osoby spożywające produkty bogate w błonnik były o 14% mniej narażone na wystąpienie chorób serca.
Autorzy badania zaobserwowali, iż najkorzystniej na serce wpływa błonnik zawarty w produktach pełnoziarnistych oraz owocach. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy zrezygnować z jedzenia warzyw, najbogatszym źródłem błonnika są warzywa liściaste.
Warto pamiętać, iż błonnik przyczynia się obniżenia poziomu cholesterolu, reguluje też nieprawidłowe wartości ciśnienia krwi.