17-10-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dieta „keto", czyli ketogeniczny sposób odżywiania się, zyskał ostatnio popularność jako skuteczny, jeśli chodzi o odchudzanie. Z nowych badań na myszach wynika też, że taka dieta może również ograniczyć ryzyko demencji.
Dotychczasowe testy dowiodły, że ma liczne właściwości prozdrowotne, w tym może osłabić ryzyko demencji i opóźnić rozwój problemów poznawczych. Nowe testy wskazują, że takie efekty da również stosowanie diety „keto".
Dieta ketonowa cechuję się niską ilością węglowodanów i bogactwem tłuszczów oraz przeciętną ilością . Jakkolwiek takie odżywianie się ma na celu przede wszystkim zmniejszenie wagi, to odżywianie się w tym stylu może przynieść także inne korzyści, w tym osłabić efekty uboczne leczenia onkologicznego i pomóc zachować dobre funkcje mózgu.
Wspomniana dieta ma wywołać w organizmie stan ketozy, czyli taki, w którym organizm korztysta przede wszystkim z tłuszczów i białek dla wytworzenia energii, nie zaś z glukozy. Prowadzi to do efektywnego spalania większej ilości .
Uczeni z University of Kentucky w Lexington przeprowadzili badania na myszach. W ich ramach oceniono wpływu diety ketonowej na funkcje nerwowo-naczyniowe. Części gryzoni w wieku 12-14 tygodni przez cztery miesiące podawano dietę „keto", część zaś miała standardowy dla tych zwierząt jadłospis. Pod koniec testów okazało się, że u gryzoni na diecie „keto" poprawie uległ przepływ krwi do mózgu, ale także stan bakterii w jelitach, jak również miały one niższy poziom glukozy we krwi i niższą masę ciała. Co więcej, wspomniany sposób odżywiania miał związek z oczyszczeniem mózgu zwierząt z amyloidu, białka, którego nagromadzenie wiąże się z i rozwojem choroby . Być może więc - jak sądzą uczeni - dieta ketoniczna pozytywnie oddziałuje na funkcje naczyniowe mózgu i zmniejsza ryzyko neurodegeneracji u młodych zdrowych myszy.
Na podstawie:
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »