Strona głównaChorobyDieta ma wpływ na ryzyko utraty słuchu

Dieta ma wpływ na ryzyko utraty słuchu

Rodzaj diety ma wpływ nie tylko na samopoczucie i sylwetkę, ale wiąże się ze zwiększeniem lub obniżeniem poziomu zagrożenia różnymi chorobami. Ustalono, że określony sposób jedzenia może też zmniejszyć prawdopodobieństwo utraty słuchu.
Dieta ma wpływ na ryzyko utraty słuchu [fot. Gerd Altmann z Pixabay]
Medycy z Brigham and Women's Hospital w Bostonie zaprosili do badań ponad 3 tysiące kobiet w dojrzałym wieku. W ciągu siedmiu lat wyszkoleni audiolodzy analizowali zmiany wrażliwości słuchu uczestniczek. Okazało się, że przestrzeganie zdrowej diety może zmniejszyć ryzyko .
Powszechnie uważa się, że utrata słuchu jest nieuniknionym elementem procesu starzenia się. Jednak nasze badania koncentrują się na zidentyfikowaniu potencjalnie modyfikowalnych czynników ryzyka, czyli tych, które możemy zmienić w naszej diecie i stylu życia, aby zapobiec utracie słuchu lub opóźnić jej postęp - wyjaśnia Sharon Curhan z Brigham's Channing Division of Network Medicine. „Korzyści wynikające z przestrzegania zdrowego sposobu odżywiania się są związane z licznymi pozytywnymi skutkami zdrowotnymi, w tym może zmniejszyć ryzyko utraty słuchu - dodaje dr Curhan.
Już wcześniejsze testy pokazywały, że wyższe spożycie określonych składników odżywczych, takich jak karotenoidy i beta-kryptoksantyna (znajdujące się w: kabaczku, marchwi, pomarańczach i innych owocach oraz warzywach), folian (znajdujacy się w roślinach strączkowych, zielonych warzywach liściastych, etc.), kwasy tłuszczowe omega-3 (zawarte w owocach morza i ), miały związek z niższym ryzykiem osłabienia słuchu. W nowych testach starano się odkryć oddziaływanie diety na ryzyko utraty słuchu, mierząc podłużne zmiany wrażliwości słuchu.

Audiolodzy mierzyli w ciągu 3 lat zmiany progów słyszenia czystego tonu, najniższego poziomu głośności, jaki jest słyszany w danym uchu. Jak ustalono, ryzyko obniżenia wrażliwości słuchu o średniej częstotliwości było prawie o 30 procent niższe wśród osób, których dieta w najwyższym stopniu przypominała sposób odżywania się zalecany przez dietetyków.
Związek między dietą a spadkiem wrażliwości słuchu obejmował częstotliwości, które mają kluczowe znaczenie dla rozumienia mowy -wyjaśnia dr Curhan - Byliśmy zaskoczeni, że u tak wielu kobiet wystąpił spadek słuchu w tak krótkim okresie czasu. Średni wiek uczestniczek w badaniu wynosił 59 lat; większość była po pięćdziesiątce lub tuż po sześćdziesiątce. Po zaledwie trzech latach u 19 procent odnotowano ubytek słuchu na niskich częstotliwościach, u 38 procent ubytek słuchu na średnich częstotliwościach, a prawie połowa doświadczyła osłabienia słuchu na wyższych częstotliwościach. Pomimo tego znacznego pogorszenia wrażliwości słuchu problem ten nie byłby wykrywany ani leczony (bez udziału w badaniu) - dodaje dr Curhan.
Na podstawie:

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy