17-12-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Osoby, które nie chorują na cukrzycę, nie muszą martwić się o przygotowywanie posiłków o niskim indeksie glikemicznym.
Indeks glikemiczny określa w jakim stopniu dane produkty podnoszą poziom cukru we krwi po ich zjedzeniu. Pokarmy o wysokim indeksie są szybko trawione i prowadzą do dużych wahań we krwi. Artykuły o niskim indeksie glikemicznym powodują stopniowy wzrost ilości cukru we krwi i .
Okazuje się jednak, że taka dieta może być uznana za zdrową w przypadku diabetyków. Osoby zdrowe nie zyskują specjalnych korzysci z jej stosowania.
Do badań zaproszono 163 osoby, które przez pięć tygodni stosowały cztery uważane za zdrowe dla serca diety. Każdy uczestnik przestrzegał przez wspomniany okres co najmniej dwóch diet czterech następujących opcjach:
- dieta wysokowęglowodanowa i o wysokim indeksie glikemicznym
- dieta wysokowęglowodanowa i o
- dieta niskowęglowodanowa i o wysokim indeksie glikemicznym
- dieta niskowęglowodanowa i o niskim indeksie glikemicznym
Okazało się, że badania wykazały niewielką różnicę wpływu diet o określonym indeksie glikemicznym. Mało znaczący był nieco odmienny poziom insuliny. Nie odnotowano szczególnej poprawy innych wskaźników zdrowia. Nie obserwowano także zmiany lub poprawy poziomu skurczowego ciśnienia krwi lub zmniejszenia ilości komórek tłuszczowych we krwi.
- Nie wykryliśmy żadnej oczywistej korzyści z diety o niskim indeksie glikemicznym dla głównych czynników ryzyka chorób serca, ani nie mamy dowodów na to, że zapobiega - konkludują uczeni. Jak dodają jednak, taki sposób odżywiania się jest polecany osobom z cukrzycą.
Wyniki badań opublikowano w Journal of American Medical Association.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »