28-08-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dieta śródziemnomorska może być lepsza niż statyny w zmniejszaniu ryzyka przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca.
Stosowanie diety śródziemnomorskiej jest nawet dwa razy bardziej skuteczne niż zażywanie , powszechnie stosowanych leków, w przedłużaniu życia pacjentów z problemami sercowymi.
, według danych WHO, stanowią główną przyczynę śmierci w skali globalnej - odpowiadają za około 17,5 milionów zgonów rocznie, tj. 31 procent wszystkich śmierci.
W jednym z badań wykazano, że pacjenci z chorobami sercowo-naczyniowymi, którzy stosowali dietę bogatą w owoce, warzywa, ryby, orzechy oraz oliwę z oliwek, mieli o 37 procent niższe ryzyko wcześniejszej śmierci. Jeśli chodzi o efektywność statyn, ich zażywanie oznaczało o 18 procent niższe prawdopodobieństwo wcześniejszej śmierci.
Jak oceniają eksperci, być może pacjentom należałoby najpierw przepisywać określoną dietę przed zaleceniem zażywania leków obniżających poziom cholesterolu. Statyny są skuteczne w obniżaniu poziomu i redukcji ryzyka udaru oraz zawału serca. Obecnie lekarze przepisują wspomniane farmaceutyki pacjentom z podwyższonym poziomem cholesterolu właśnie. Niemniej jednak inni eksperci uważają, że już obecnie zbyt często przepisuje się te leki i lekceważy ich efekty uboczne. Wskazują na konieczność dalszego analizowania oddziaływania statyn.
„Wśród osób przestrzegających diety śródziemnomorskiej, z jakiejkolwiek przyczyny został zmniejszony o 37 procent w porównaniu do tych, którzy nie stosowali tego sposobu odżywiania się. W istocie w wielu badaniach naukowych wykazano, że tradycyjny śródziemnomorski styl życia jest związany z niższym ryzykiem wystąpienia różnych chorób przewlekłych, a co ważniejsze, (przedwczesnego) zgonu z jakiejkolwiek przyczyny", mówi prof. Giovanni de Gaetano z Instytutu Neuromed Institute w Pozzilli.
Naukowcy powiedzieli, że następnym krokiem będzie zbadanie, dlaczego właśnie dieta śródziemnomorska wydaje się zmniejszać ryzyko przedwczesnej śmierci wcześnie. „Było to badanie obserwacyjne, więc nie możemy powiedzieć, że efekt jest przyczynowy. Sądzimy, że wpływ diety a takie aspekty powszechnych chorób przewlekłych, jak stan zapalny, może spowodować zmniejszenie śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny, ale konieczne są dalsze badania", dodaje prof. de Gaetano.
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »