09-08-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zapalenie stawów to bolesna choroba, która stanowi coraz częstszy problem w starzejących się społeczeństwach. Jak się jednak okazuje, już sam sposób odżywiania się może ochronić przed dolegliwością.
Jak przekonują dietetycy, zastosowanie odpowiedniego sposobu odżywiania się pomoże w leczeniu stawów, a także zapobieżeniu niektórym objawom. Oprócz pomocy w utrzymaniu zdrowej wagi, odpowiednia dieta może zmniejszyć intensywność zapalenia stawów.
Ponieważ zapalenie stawów jest - jak sama nazwa wskazuje - dolegliwością związaną z rozwojem stanu zapalnego, najbardziej efektywne leczenie więc to takie, które go zwalcza Poleca się zatem „przeciwzapalną dietę", która wyklucza tłuszcze nasycone, tłuszcze trans oraz proste i rafinowane węglowodany.
Pokarmy pomagające zwalczać stany zapalne to te bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, tłuszcze jednonienasycone, a co najważniejsze, przeciwutleniacze, takie jak witamina C i karoteny mogące nawet uniemożliwić rozwój zapalenia stawów, ponieważ chronią organizm przed wolnymi rodnikami.
Wolne rodniki, tj. wysoko reaktywne cząsteczki stanowiące efekt różnych procesów zachodzących w organizmie, atakują i uszkadzają komórki organizmu. Antyoksydanty chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Badania wykazały, że niektóre przeciwutleniacze, mogą pomóc w zapobieganiu zapalenia stawów, rozwojowi chorób i złagodzić ból.
Określone przyprawy, takie jak imbir i kurkuma, to produkty bogate w antyoksydanty - stanowią łatwy i skuteczny sposób zwiększenia ilości przyjmowanych przeciwutleniaczy.