Strona głównaChorobyDieta vs. zapalenie stawów

Dieta vs. zapalenie stawów

Zapalenie stawów to bolesna choroba, która stanowi coraz częstszy problem w starzejących się społeczeństwach. Jak się jednak okazuje, już sam sposób odżywiania się może ochronić przed dolegliwością.
Dieta vs. zapalenie stawów Jak przekonują dietetycy, zastosowanie odpowiedniego sposobu odżywiania się pomoże w leczeniu stawów, a także zapobieżeniu niektórym objawom. Oprócz pomocy w utrzymaniu zdrowej wagi, odpowiednia dieta może zmniejszyć intensywność zapalenia stawów.

Ponieważ zapalenie stawów jest - jak sama nazwa wskazuje - dolegliwością związaną z rozwojem stanu zapalnego, najbardziej efektywne leczenie więc to takie, które go zwalcza Poleca się zatem „przeciwzapalną dietę", która wyklucza tłuszcze nasycone, tłuszcze trans oraz proste i rafinowane węglowodany.

Pokarmy pomagające zwalczać stany zapalne to te bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, tłuszcze jednonienasycone, a co najważniejsze, przeciwutleniacze, takie jak witamina C i karoteny mogące nawet uniemożliwić rozwój zapalenia stawów, ponieważ chronią organizm przed wolnymi rodnikami.

Wolne rodniki, tj. wysoko reaktywne cząsteczki stanowiące efekt różnych procesów zachodzących w organizmie, atakują i uszkadzają komórki organizmu. Antyoksydanty chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Badania wykazały, że niektóre przeciwutleniacze, mogą pomóc w zapobieganiu zapalenia stawów, rozwojowi chorób i złagodzić ból.

Określone przyprawy, takie jak imbir i kurkuma, to produkty bogate w antyoksydanty - stanowią łatwy i skuteczny sposób zwiększenia ilości przyjmowanych przeciwutleniaczy.

Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 09:07:28, 04-09-2011 Moloko66

    Imbir, kurkuma, mieszanki przyprawowe curry i masala, ale także chilli, pieprz cayenne zawierające kapsaicynę, pieprz czarny - ten ostatni intensyfikuje przyswajalność kurkuminy z kurkumy, owoce dzikiej róży i czarnego bzu.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • EWST.pl
  • eGospodarka.pl
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy