Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona głównaChorobyDieta w dnie moczanowej. Czego unikać?

Dieta w dnie moczanowej. Czego unikać?

Zwiększone stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi przyczynia się do rozwoju dny moczanowej. Puryny – substancje zawarte w pokarmach, wzmacniają produkcję tego kwasu w organizmie. Z tego względu osoby cierpiące na dnę moczanową powinny unikać pewnej grupy produktów. Co jeść, jeśli zmagamy się z tym schorzeniem podpowiadają eksperci programu „Zdrowa ONA”.
Osoby będące w grupie ryzyka powinny wystrzegać się określonej grupy produktów. Część z nich ogólnie nie kojarzy się ze zdrowiem, ale są też takie, które na pierwszy „rzut” oka wydają się zupełnie nieszkodliwe – mówi dietetyk mgr Diana Wolańska z Instytutu Żywności i Żywienia, ekspert programu „Zdrowa ONA”.

Na co warto uważać?

Ogólnie mówi się, że ryzyko wystąpienia dny moczanowej zwiększają produkty zawierające puryny, a należą do nich:
* czerwone oraz podroby typu nerki wołowe, móżdżek, wątróbka
* tłuszcze zwierzęce, smalec, słonina
* w postaci wędzonej, sardynki, śledzie oraz owoce morza
* napoje alkoholowe, szczególnie piwo
* dodatkowo unikać należy produktów zawierających fruktozę, a należą do nich m.in. słodzone napoje.

Także puryna, ale niekoniecznie szkodliwa

Przez bardzo długi czas niesłusznie uważano, że jednym z czynników zwiększających ryzyko dny moczanowej są rośliny strączkowe (fasola, soczewica, soja), szpinak, grzyby, kalafior i owies. Wszystko dlatego, że te produkty zawierają duże ilości puryn. Tymczasem jedno z najnowszych badań nie wykazało zależności między ich spożyciem a ryzykiem rozwoju dny moczanowej. Dodatkowo zaobserwowano, że białko pochodzenia roślinnego, dostępne właśnie w roślinach strączkowych, sprzyja obniżaniu ryzyka tej choroby. Co więcej warzywa są bogatym źródłem błonnika, kwasu foliowego i C, które wykazują działanie ochronne przed rozwojem dny moczanowej. Wyniki badania pokazują, że w przypadku dny moczanowej oczywiście trzeba unikać puryn pochodzenia zwierzęcego, ale te zawarte w roślinach powinny być włączane do diety jak najczęściej.

Sama dieta nie wystarczy

Aż 27% Polaków w wieku 40+ uważa, że odpowiednio dobrana dieta jest wystarczająca w leczeniu dny moczanowej – wynika z badania „Zdrowa ONA” przeprowadzonego na zlecenie Gedeon Richter. Tymczasem eksperci podkreślają, że skuteczne leczenie składa się z dwóch elementów: przede wszystkim ze stosowania leków oraz odpowiednio dobranej diety, która stanowi uzupełnienie terapii farmakologicznej.

Należy podkreślić, że w przypadku wystąpienia dny moczanowej sama dieta nie wystarczy, aby zlikwidować dokuczliwe objawy i zapobiec kolejnym atakom choroby. Leczenie powinno odbywać się równolegle poprzez przyjmowanie leków farmakologicznych i stosowanie się do zaleceń dietetycznych. W większości przypadków terapia powinna trwać do końca życia, ponieważ dna moczanowa to bardzo skomplikowany proces biochemiczny, a organizm przystosowuje się do substancji dostarczanych z zewnątrz. W momencie zaprzestania przyjmowania leków, kwas moczowy znów wytwarzany jest w większych ilościach i prowadzi do kolejnych ataków. Pamiętajmy więc, aby nie podejmować żadnych decyzji o odstawieniu leków na własną rękę, a odpowiednią dietę traktować zarówno jako element terapii, jak i ogólnie pojętego zdrowego stylu życia – mówi lek. med. Magdalena Piórkowska-Pruszek, internista, ekspert programu „Zdrowa ONA”.

Zobacz także

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

SIEDEM + JEDEN =

Komentarze

  • 12:55:58, 19-12-2013 elzbietab44

    Nadciśnienie,osteoporoza,cholesterol,dna o innych chorobach nie mówiąc.(Ciągle coś łykać i wzbogacać producentów farmaceutyków)A kto podniesie nasze emerytury żeby nas było stać na te trucizny..Nikt nie pisze jakie są korelacje między tymi wszystkimi lekami.(w wieku 70,80.90 lat trzeba by było brać wcszystko.Pytanie do lekarza czy farmaceuty??????? Mój lekarz przepisuje i poleca lek aktualnego dystrybutora firmy farmaceutycznej. Badania podstawowe jak i specjalistyczne robię zawsze prywatnie,.Nawet przy odchyleniach od normy nie zlecił nigdy rzadnych kontroli ,ale lek pisze.W ciągu 10 lat przy przepisywaniu leku na cholesterol nigdy nie zlecił rzadnych badań.( mogłabym itd,itd)
    ... zobacz więcej
  • 00:46:38, 22-12-2013 ~gość: 82.33.9.xxx

    zgadzam sie z Pania elzbietab44 co do lekow i ich przepisywania przez tych matolow , mam 33 lata i problemy z kregoslupem i stawami zrobili mi badania krew i wyszlo ze mam podwyszony poziom kwasu moczowego w krwi odrazu stwierdzil ze mam dne zadnych innych badan przepisal mi lekki po dwuch dniach z lozka wstac nie moglem tak mnie bolaly wszystkie stawy zyly i watroba myslalem ze umre odstawilem

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • eGospodarka.pl
  • Kosciol.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X