05-05-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Szacuje się, że w Polsce łuszczycą dotknięta jest jedna na czterdzieści osób. Choroba ta nie jest zależna od płci i może się pojawić niemal w dowolnym wieku. Do ograniczenia objawów łuszczycy czasami wystarczy jedynie odpowiednia dieta. Jakich pokarmów należy unikać, a w jakie należy wzbogacić dietę?
Choć naukowcy wciąż spierają się o to, jakie są przyczyny i dotychczas nie ma na ten temat jednoznacznych ustaleń, wiadomo, jakie czynniki mogą ją wyzwalać i nasilać jej przebieg. Są wśród nich choroby infekcyjne (głównie dróg oddechowych i ), urazy mechaniczne, ale także stres oraz zła dieta. O ile w kwestii zapobiegania infekcjom możemy co najwyżej próbować poprawić odporność organizmu, o tyle eliminacja innych czynników sprzyjających łuszczycy, zależy wyłącznie od nas. Według Światowej Organizacji Zdrowia, na skuteczność leczenia tej choroby bardzo pozytywnie wpływa właściwa dieta i kontrola masy ciała.
Czego nie jeść?Aby zminimalizować wystąpienie lub zmniejszyć ich dotkliwość, kluczowa jest rezygnacja z tych pokarmów, które mogą wpływać na podrażnienia skóry.
– Najbardziej „dziwnym” obostrzeniem dla osób chorujących na łuszczycę, wydaje się być zalecenie wyeliminowania z diety warzyw z rodziny psiankowatych – pomidorów, ziemniaków, papryki, kolorowego pieprzu i bakłażanów. Jest to wskazane ze względu na obecność w tych warzywach śladowych ilości substancji o charakterze trucizn, które przedostają się wraz z limfą do krwiobiegu – mówi Magdalena Kurzyp, dietetyk i farmaceuta. – Związane jest to z hipotezą, że u chorych na łuszczycę i łuszczycowe , występuje tzw. przeciekające jelito. Zgodnie z tą koncepcją, do wątroby, która na co dzień zajmuje się między innymi odtruwaniem organizmu, trafiają związki, które nigdy nie powinny się w niej pojawiać. Najczęściej skutkuje to tym, że związki toksyczne zostają wyrzucane przez skórę, bo wątroba nie daje sobie rady z oczyszczaniem krwi, a to z kolei pogarsza wygląd skóry i jej stan – wyjaśnia.
Nie mamy także dobrej wiadomości dla łasuchów. W wyrobach cukierniczych stosowane są utwardzone tłuszcze (trans), które nie tylko źle wpływają na skórę, ale mogą być przyczyną wielu chorób. Tłuszcze trans znajdziemy także w słonych przekąskach, margarynach i majonezach. Uważać powinniśmy również w lokalach gastronomicznych – jeśli produkty są smażone cały czas na tym samym tłuszczu, prawdopodobnie jest to właśnie jego szkodliwa, przetworzona odmiana.
Osoby chore na łuszczycę powinny także unikać tłustych mięs. Z diety wyeliminować należy wieprzowinę, tłustą wołowinę, a także mięso gęsi i kaczki. Wskazana jest również całkowita rezygnacja z alkoholu i papierosów.
Co jeść?Jeśli z tak wielu produktów trzeba zrezygnować, co w takiej sytuacji należy włączyć do diety? Okazuje się na przykład, że nie wszystkie tłuszcze są złe.
– Bardzo ważnym elementem diety osoby chorej na łuszczycę jest odpowiednia podaż tłuszczów z grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Ich niedostateczna ilość powoduje wiele poważnych kłopotów ze zdrowiem, w tym także wysuszanie skóry – mówi Magdalena Kurzyp.
Tego typu tłuszcze znajdziemy m.in. w (im tłustsze, tym zdrowsze!), olejach roślinnych, siemieniu lnianym oraz orzechach.
Przy łuszczycy warto zadbać o to, by codzienna dieta bogata była we wszelkie owoce oraz warzywa (szczególnie zielone). W ograniczonych ilościach, ale również zalecane będą jajka i żółty ser. Nie musimy też rezygnować z pieczywa – wskazany będzie jednak ciemny chleb na naturalnym zakwasie, bez udziału drożdży.
Na pewno nie można zapominać o wodzie. Osoby mające na co dzień kłopot z suchą skórą, a do tej grupy należą również chorzy na łuszczycę, powinny pilnować, by niezależnie od kawy, herbaty czy soków, codziennie wypijać minimum dwa litry wody.