Strona głównaChorobyDietą w łuszczycę

Dietą w łuszczycę

Szacuje się, że w Polsce łuszczycą dotknięta jest jedna na czterdzieści osób. Choroba ta nie jest zależna od płci i może się pojawić niemal w dowolnym wieku. Do ograniczenia objawów łuszczycy czasami wystarczy jedynie odpowiednia dieta. Jakich pokarmów należy unikać, a w jakie należy wzbogacić dietę?
Dietą w łuszczycę [© alex9500 - Fotolia.com] Choć naukowcy wciąż spierają się o to, jakie są przyczyny i dotychczas nie ma na ten temat jednoznacznych ustaleń, wiadomo, jakie czynniki mogą ją wyzwalać i nasilać jej przebieg. Są wśród nich choroby infekcyjne (głównie dróg oddechowych i ), urazy mechaniczne, ale także stres oraz zła dieta. O ile w kwestii zapobiegania infekcjom możemy co najwyżej próbować poprawić odporność organizmu, o tyle eliminacja innych czynników sprzyjających łuszczycy, zależy wyłącznie od nas. Według Światowej Organizacji Zdrowia, na skuteczność leczenia tej choroby bardzo pozytywnie wpływa właściwa dieta i kontrola masy ciała.

Czego nie jeść?

Aby zminimalizować wystąpienie lub zmniejszyć ich dotkliwość, kluczowa jest rezygnacja z tych pokarmów, które mogą wpływać na podrażnienia skóry.

– Najbardziej „dziwnym” obostrzeniem dla osób chorujących na łuszczycę, wydaje się być zalecenie wyeliminowania z diety warzyw z rodziny psiankowatych – pomidorów, ziemniaków, papryki, kolorowego pieprzu i bakłażanów. Jest to wskazane ze względu na obecność w tych warzywach śladowych ilości substancji o charakterze trucizn, które przedostają się wraz z limfą do krwiobiegu – mówi Magdalena Kurzyp, dietetyk i farmaceuta. – Związane jest to z hipotezą, że u chorych na łuszczycę i łuszczycowe , występuje tzw. przeciekające jelito. Zgodnie z tą koncepcją, do wątroby, która na co dzień zajmuje się między innymi odtruwaniem organizmu, trafiają związki, które nigdy nie powinny się w niej pojawiać. Najczęściej skutkuje to tym, że związki toksyczne zostają wyrzucane przez skórę, bo wątroba nie daje sobie rady z oczyszczaniem krwi, a to z kolei pogarsza wygląd skóry i jej stan – wyjaśnia.

Nie mamy także dobrej wiadomości dla łasuchów. W wyrobach cukierniczych stosowane są utwardzone tłuszcze (trans), które nie tylko źle wpływają na skórę, ale mogą być przyczyną wielu chorób. Tłuszcze trans znajdziemy także w słonych przekąskach, margarynach i majonezach. Uważać powinniśmy również w lokalach gastronomicznych – jeśli produkty są smażone cały czas na tym samym tłuszczu, prawdopodobnie jest to właśnie jego szkodliwa, przetworzona odmiana.

Osoby chore na łuszczycę powinny także unikać tłustych mięs. Z diety wyeliminować należy wieprzowinę, tłustą wołowinę, a także mięso gęsi i kaczki. Wskazana jest również całkowita rezygnacja z alkoholu i papierosów.

Co jeść?

Jeśli z tak wielu produktów trzeba zrezygnować, co w takiej sytuacji należy włączyć do diety? Okazuje się na przykład, że nie wszystkie tłuszcze są złe.

– Bardzo ważnym elementem diety osoby chorej na łuszczycę jest odpowiednia podaż tłuszczów z grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Ich niedostateczna ilość powoduje wiele poważnych kłopotów ze zdrowiem, w tym także wysuszanie skóry – mówi Magdalena Kurzyp.

Tego typu tłuszcze znajdziemy m.in. w (im tłustsze, tym zdrowsze!), olejach roślinnych, siemieniu lnianym oraz orzechach.

Przy łuszczycy warto zadbać o to, by codzienna dieta bogata była we wszelkie owoce oraz warzywa (szczególnie zielone). W ograniczonych ilościach, ale również zalecane będą jajka i żółty ser. Nie musimy też rezygnować z pieczywa – wskazany będzie jednak ciemny chleb na naturalnym zakwasie, bez udziału drożdży.

Na pewno nie można zapominać o wodzie. Osoby mające na co dzień kłopot z suchą skórą, a do tej grupy należą również chorzy na łuszczycę, powinny pilnować, by niezależnie od kawy, herbaty czy soków, codziennie wypijać minimum dwa litry wody.
 
Strony : 1 2

Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 13:04:19, 14-02-2017 ~gość: 89.65.106.xxx

    To prawda - dieta jest niezwykle ważna w leczeniu łuszczycy. Nie jest jednak najważniejsza. Gdy chcę, aby jej objawy zniknęły lub złagodniały, stosuję dermokosmetyki "dr. Michaels", które mimo że nie mają w swoim składzie sterydów, są bardzo skuteczne. Terapię nimi łączę z metodami naturalnymi, przez co efekt jest jeszcze lepszy.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • eGospodarka.pl
  • EWST.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy