06-01-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Seriola marynowana w occie balsamicznym to jedno z dań przygotowanych w ramach projektu, którego celem jest opracowanie diety przeciw chorobie Alzheimera.
Uczeni z Instytutu Neurologii Poliklinika Gemelli w Rzymie i szpitala Fatebenefratelli postanowili sprawdzić, jaka daje najsilniejszy skutek ochronny przed .
Polecane są dania z wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega 3, witaminy B1 i B6 oraz witaminy B12, a jednocześnie mające zmniejszoną zawartość miedzi, której ilość jest wyższa u osób z chorobami neurodegeneracyjnymi.
Odpowiednia dieta może być cenną pomocą w walce z chorobą Alzheimera. Badania wykazały istnienie bezpośredni związek pomiędzy zmianami w metabolizmie miedzi i rozwojem choroby Alzheimera. Przykładowo, uczeni z Rush University Medical Center dokonali analizy danych niemal 4 tysięcy osób. Odkryli, że dieta o wyższej zawartości miedzi i tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans wiąże się z pogłębieniem problemów poznawczych tak intensywnych, że porównywalnych z 19 dodatkowymi latami starzenia się.
W wyniku nieprawidłowego miedzi powstaje toksyczna forma tego pierwiastka, której nasz organizm nie jest w stanie wydalić. W przypadku niektórych osób (o wyższym ryzyku zachorowania) stanowi to czynnik rozwoju choroby Alzheimera. Uczeni obliczyli, że wysokie ilości toksycznej we krwi potrajają ryzyko choroby Alzheimera.
Co zatem robić? Lekarze mówią, że funkcje ochronne daje określony styl życia, w tym dieta. Menu zmniejszające prawdopodobieństwo problemów poznawczych powinno obejmować produkty bogate w (znajdującą się np. w nasionach, szpinaku i innych warzywach liściastych) i witaminę B12 (zawartą np. w mięsie, rybach i jajach). Poza tym trzeba ograniczyć tłuszcze nasycone (takie jak te w czerwonym mięsie). Nie należy też przesadzać z ilością jedzenia o wysokiej zawartości miedzi, takimi jak: wątroba, owoce morza, ostrygi i małże.
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »