Strona głównaChorobyDieta w walce z chorobą Alzheimera - zobacz, jakie dania wybierać

Dieta w walce z chorobą Alzheimera - zobacz, jakie dania wybierać

Seriola marynowana w occie balsamicznym to jedno z dań przygotowanych w ramach projektu, którego celem jest opracowanie diety przeciw chorobie Alzheimera.
Dieta w walce z chorobą Alzheimera - zobacz, jakie dania wybierać [©  lauro55 - Fotolia.com] Uczeni z Instytutu Neurologii Poliklinika Gemelli w Rzymie i szpitala Fatebenefratelli postanowili sprawdzić, jaka daje najsilniejszy skutek ochronny przed .

Polecane są dania z wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega 3, witaminy B1 i B6 oraz witaminy B12, a jednocześnie mające zmniejszoną zawartość miedzi, której ilość jest wyższa u osób z chorobami neurodegeneracyjnymi.

Odpowiednia dieta może być cenną pomocą w walce z chorobą Alzheimera. Badania wykazały istnienie bezpośredni związek pomiędzy zmianami w metabolizmie miedzi i rozwojem choroby Alzheimera. Przykładowo, uczeni z Rush University Medical Center dokonali analizy danych niemal 4 tysięcy osób. Odkryli, że dieta o wyższej zawartości miedzi i tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans wiąże się z pogłębieniem problemów poznawczych tak intensywnych, że porównywalnych z 19 dodatkowymi latami starzenia się.

W wyniku nieprawidłowego miedzi powstaje toksyczna forma tego pierwiastka, której nasz organizm nie jest w stanie wydalić. W przypadku niektórych osób (o wyższym ryzyku zachorowania) stanowi to czynnik rozwoju choroby Alzheimera. Uczeni obliczyli, że wysokie ilości toksycznej we krwi potrajają ryzyko choroby Alzheimera.

Co zatem robić? Lekarze mówią, że funkcje ochronne daje określony styl życia, w tym dieta. Menu zmniejszające prawdopodobieństwo problemów poznawczych powinno obejmować produkty bogate w (znajdującą się np. w nasionach, szpinaku i innych warzywach liściastych) i witaminę B12 (zawartą np. w mięsie, rybach i jajach). Poza tym trzeba ograniczyć tłuszcze nasycone (takie jak te w czerwonym mięsie). Nie należy też przesadzać z ilością jedzenia o wysokiej zawartości miedzi, takimi jak: wątroba, owoce morza, ostrygi i małże.

Przeczytaj także


Choroba Alzheimera - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Kosciol.pl
  • eGospodarka.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy