Strona głównaChorobyDlaczego jedzenie o późnej porze sprzyja cukrzycy

Dlaczego jedzenie o późnej porze sprzyja cukrzycy

Odkryto mechanizm odpowiadający za to, że jedzenie w późnych porach jest związane z przyrostem masy ciała i cukrzycą.
Dlaczego jedzenie o późnej porze sprzyja cukrzycy [fot. SplitShire from Pixabay]
Związek między czasem jedzenia, snem i jest dobrze znany, jednak dość słabo rozumiany. Okazuje się, że nadmierne posiłki o niewłaściwej porze mogą zaburzać rytm dobowy i wywoływać zmiany w tkance tłuszczowej.

Uwalnianie energii może być mechanizmem, za pomocą którego nasze kontrolują równowagę energetyczną. Dzień to czas, kiedy optymalne jest rozpraszanie energii w postaci ciepła.

- Dobrze wiadomo, że naruszenie zaburza metabolizm, choć słabo to rozumiano - mówi prof. Joseph T. Bass z Northwestern University. - Kiedy zwierzęta jedzą dietę w stylu zachodnim - wysokotłuszczową i wysokowęglowodanową - wewnętrzny zegar się psuje. Jest wrażliwy na czas, w którym ludzie spożywają posiłki, a szczególnie dotyczy to tkanki tłuszczowej. Ciągle nie rozumiemy, dlaczego tak się dzieje, ale wiemy, że zwierzęta stają się otyłe i zaczynają jeść więcej, kiedy powinni spać - dodaje prof. Bass.

Zmiany w działaniu zegara wewnętrznego

W ramach badań myszy, które prowadzą nocny tryb życia, były karmione dietą wysokotłuszczową tylko w okresie nieaktywnym (jasnym) lub aktywnym (ciemnym). W ciągu tygodnia gryzonie karmione w porach naturalnego światła przybrały na wadze więcej niż te otrzymujące pokarm w nocy.

- Uznaliśmy, że myszy mogą zużywać więcej energii na jedzenie w określonych godzinach. Stąd mogą jeść taką samą ilość jedzenia o różnych porach dnia i być zdrowsze, gdy otrzymują pożywienie w czasie aktywności, w porównaniu do czasu, kiedy powinny spać - wyjaśnia Chelsea Hepler, współautorka badań.

To zwiększenie wydatków energetycznych sprawiło, że zbadano metabolizm tkanki tłuszczowej, aby sprawdzić, czy taki sam efekt wystąpił w narządzie dokrewnym. Okazało się, że tak, a myszy z genetycznie wzmocnioną termogenezą (mechanizmem uwalniania ciepła przez komórki tłuszczowe) nie przybierały na wadze i miały lepsze zdrowie.

Odkrycia mają znaczenie dla sposobu odżywiania się wszystkich ludzi, ale zwłaszcza istotne są w przypadku pacjentów wymagających szczególnej opieki, np. karmionych dojelitowo. Pacjenci ci często są karmieni w nocy, kiedy śpią i wydatkują najmniej energii. U tych pacjentów częstość występowania i otyłości jest zaś bardzo wysoka.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Aktywni 50+
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy