20-10-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Szybkość gojenia się ran zależy od różnych czynników, w tym ich wielkości, poziomu płytek krwi i obecności różnych stanów chorobowych. Oto główne przyczyny, dla których proces zasklepiania rany może trwać dłużej niż powinien.
Cukrzyca
Choroba ma związek z podwyższonym poziomem cukru we krwi, dlatego u diabetyków goją się dłużej. Nadmierna ilość może bowiem zaburzać krążenie i układ odpornościowy. Co więcej, cukrzyca nierzadko prowadzi do uszkodzeń nerwów, które umożliwiają odczuwanie bólu, co z kolei ułatwia przeoczenie powstających ran i ich właściwą pielęgnację.
Leki
Zażywane leki nie pozostają bez wpływu na szybkość - spowalniać ją mogą farmaceutyki powstrzymujące odpowiedź zapalną, np. kortykosteroidy. Poza tym hamuje namnażanie się komórek, przez co tworzenie się nowej tkanki zasklepiającej ranę trwa dłużej. z kolei zaburza funkcje szpiku kostnego, zwiększając ryzyko infekcji, które powstrzymują proces gojenia się. Większe zagrożenie wtórnymi infekcjami stwarza także przedłużające się przyjmowanie antybiotyków.
Problemy z krążeniem
Dobre krążenie jest niezbędne dla prawidłowo przebiegającego procesu gojenia się, ponieważ komórki krwi odgrywają główną rolę zabliźnianiu się ran, w tym w budowaniu stanowiącej podstawę dla nowej tkanki skóry.
Niewłaściwe odżywianie
Jeśli rany bardzo długo się goją, przyczyną tego może być niedobór określonych związków, które biorą udział w zaleczaniu się ran. Konieczne są: białka, cynk i witaminy A oraz C. Aby mieć pewność, że organizm dysponuje odpowiednią ilością tych substancji, warto wzbogacić dietę szczególnie o zielone i pomarańczowe owoce i warzywa oraz chude mieso, rośliny strączkowe i owoce morza.
Infekcje
rany to jedna z głównych przyczyn spowolnionego gojenia się. Kiedy rana ulega zakażeniu, układ odpornościowy walczy z zagrażającymi organizmowi drobnoustrojami, co zaburza proces powstawania nowych tkanek. Ponadto wywołujące zakażenie bakterie wytwarzają toksyny, które doddatkowo hamują gojenie się.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »