04-09-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niezdrowe nawyki żywieniowe mogą powodować depresję, mówią uczeni z Uniwersytetu Deakin w Australii.
Pełna tłuszczu i cukru dieta jest niezdrowa dla ciała i umysłu. Stosowanie takiego sposobu odżywiania się wywołuje określone reakcje w mózgu, co prowadzi do zwiększonego ryzyka wystąpienia .
Jak uważają eksperci, leczenie pacjentów z depresją powinno obejmować uwzględnienie ich stylu życia. Okazuje się, że dieta także stanowi ważny czynnik choroby, więc jej odpowiednie zestawienie może mieć kluczowy wpływ w terapii.
Wiedzą o tym już także politycy. Unia Europejska przeznaczyła 9 milionów euro na projekt o MoodFood, który ma wskazać, jakie składniki odżywcze wzmacniają umysł i pomagają zachować dobrą kondycję mentalną. Te nowe odkrycie nie oznaczają, że od razu należy stosować nową dietę i eliminować dotychczasowe metody leczenia oraz leki. Niemniej nawyki żywieniowe powinny być brane pod uwagę w wzmaganiu się z depresją.
Jak jedzenie wpływa na nastrój? Posiłki z zawartością tłuszczów trans (a takie właśnie występują w wielu produktach typu ) sprzyjają rozwojowi tkanki tłuszczowej, która produkuje cytokiny, białka oddziałujące na komunikację pomiędzy komórkami. Tymczasem badania wykazały, że pacjenci z depresją odznaczają się zwiększoną ilością cytokin. Nadmiar komórek tkanki tłuszczowej wiąże się z nadmiarem cytokin, a te wywołują stany zapalne i zaburzają przesył sygnałów między komórkami nerwowymi.
Jak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia, na depresję cierpi około 5 proc. światowej populacji, tj. 350 milionów ludzi. Szacuje się, że co roku liczba pacjentów zwiększa się. W Polsce wskaźnik jest wyższy - jeden na dziesięciu rodaków zmaga się z tą chorobą.
Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »